"Ik ben van een tussengeneratie"
stadjer5.jpg

Interview met nieuw redactielid Catharina Knol

 

Ik had haar alleen nog maar digitaal, via Zoom, gesproken tijdens onze tweewekelijkse redactievergadering en daar moest maar eens verandering in komen. Om haar aan u, onze lezers voor te stellen, had ik met Catharina afgesproken in Kerkenheem, bij de Stefanuskerk. Zij komt samen met haar jongere zus, en – zij met hun flesje water en ik met mijn onontbeerlijke kop koffie – raken aan de praat in de grote zaal, eerst nog wat onwennig… Het op een na oudste redactielid tegenover het op een na jongste (Catharina is 25 jaar).

 

Reinder de Jager

Catharina, wel een beetje onwezenlijk om zo aan een nieuwe job te beginnen, met een nieuwe groep mensen…

“Ja, dat is niet ideaal – jij bent de eerste van de redactie die ik in levenden lijve ontmoet. Tijdens zo’n digitale meeting is het moeilijk sfeer te proeven. Ik had een voorstel geschreven voor het themanummer dat gepland staat in het najaar, en werd wel wat onzeker door wat men erover zei.”

Dat kan ik me goed voorstellen – het overkomt mij ook nog regelmatig dat ik denk: wat bedoelde hij daar nou mee. Toch merk ik dat jij al volop aan het werk bent in de redactie, met name in de webredactie – je hebt wel je inbreng bij het op poten zetten van de sociale media van Kerk in Stad. Wat is jouw achtergrond en deskundigheid daarbij?

“Ik heb Media & Entertainment Management gestudeerd – die studie hebben ze nu ‘omgedoopt’ tot Creative Business.”

Wat houdt dat in – mijn idee is dat je dan in de evenementenbranche, grote festivals en zo, terechtkomt?

“Dat is mogelijk, maar dat is niet waar ikzelf de voorkeur aan geef. Ik heb mij daarom gespecialiseerd in film, met een uitstapje naar kunst- en cultuurmanagement en cultureel erfgoed. Het idee van deze studie is wel dat je achter de schermen gaat werken. Management en media moet je dus breed zien. Mijn kennis over sociale media en marketing komt nu goed van pas.”

Wanneer heb je deze studie afgerond?

“In juni 2019. Ik heb geluk gehad wat betreft het verloop van mijn studie: had mijn afstuderen een jaar later plaatsgevonden… dan had ik mijn stage bij SPOT Groningen (voorheen de Oosterpoort en de Stadsschouwburg) door de eerste lockdown niet kunnen afronden.”

Wat doe jij dan nu in het dagelijks leven?

“Ik heb nog geen baan kunnen vinden die in lijn ligt met mijn studie, daarom heb ik van mijn (studenten)bijbaan bij de Lidl op dit moment mijn hoofdbaan gemaakt. Ik werk daar trouwens met heel veel plezier, we hebben een gezellig team daar. En ik ben dus sinds kort redactielid, voor mij een mooie gelegenheid om toch wat te doen met mijn studie, en om bezig te zijn met kerk en God.”

Jij bent met het geloof opgegroeid?

“Jazeker, mijn beide ouders zijn verbonden aan de wijkgemeente Martinikerk. Zelf ben ik ook belijdend lid van de wijkgemeente. Tijdens mijn studietijd is het niet altijd van kerkgang gekomen – de studie was pittig en ik had alle aandacht daarvoor nodig, en dan was het in het weekend soms echt wel even bijkomen. Maar ik heb wel duidelijk de hand van God gevoeld tijdens mijn studie – hij heeft mij erdoorheen geholpen.”

Je woont ook nu nog bij je ouders?

“Ja, het is nu niet echt urgent om op mijzelf te gaan wonen. Maar om even terug te komen op bezig zijn met geloof: ik vind dat nu de tijd gekomen is om me daar meer mee bezig te houden. Ik kerk niet altijd in de Martinikerk – die vind ik soms wat afstandelijk en intellectueel overkomen. Voor mij en mijn twee jongere zusjes spreekt bijvoorbeeld de Jeruzalemkerk meer aan. Binnen de Martinikerk ben ik een beetje van een tussengeneratie: ik hoor niet meer bij de studenten, maar ook niet bij de jonge gezinnetjes.”

Jeruzalemkerk… dat is een Christelijk Gereformeerde kerk, toch?

“Dat weet ik eigenlijk niet zo goed – ik ben nog niet heel erg thuis in het christelijk landschap. Begrijp me goed, in de Martinikerk gebeuren dingen anders dan in de Jeruzalemkerk – de dominee die bijvoorbeeld een biechtspreekuur in het leven heeft geroepen en zo contacten legt met de buurt.”

Je beide ouders zijn organist en muzikaal – ben jij ook muzikaal?

“Nou, niet zoals zij – ik kan horen of iets zuiver klinkt, en ik kan zingen, maar muziek is toch net zoiets als wiskunde: je moet daar een bepaalde knobbel voor hebben. Overigens heeft mijn vader nog een baan ernaast: hij is mosterdmaker. Ook een mooi ambacht.”

Hoe heb jij Kerk in Stad leren kennen?

“Het blad komt bij ons in huis. Ik moet eerlijk bekennen dat ik lang niet alles lees – alleen de artikelen die mij interessant lijken, en wat ik heel leuk vind, is de Kerkganger, het kleine stukje achter op het blad over korte overpeinzingen rondom een kerkdienst.”

En toen ben je op onze oproep gestuit…

“Ja, inderdaad – ik vond het eigenlijk wel een heel mooie manier om ergens langzaam in te groeien, niet gelijk bij een (media)bedrijf waar je van alles tegelijk op je af ziet komen. En bezig gaan met iets kerkelijks trekt me wel.”

Heb je al eerder iets geschreven?

“Wel voor mijn studie natuurlijk – en ik schrijf voor mezelf ook wel eens, maar dan vooral nog niet uitgewerkte filmideeën. Als het om geloofszaken gaat, zou ik vooral de dingen willen schrijven die gezegd moeten worden, maar dan wel op een toegankelijke manier. Daarnaast lijkt het me leuk om een column te schrijven.”