Waar is God?
Gé den Boer

"Ik ben een jonge vrouw. Jarenlang was ik slachtoffer van kindermishandeling. In mijn geval was dat vooral seksueel misbruik door mijn vader. Mijn moeder, die ervan wist, keek weg.

"Zelf ben ik nu volwassen. Maar soms heb ik nog nachtmerries. Ik hoor dan mijn vader de trap opkomen en de deur van mijn slaapkamer opendoen.

"Als gezin gingen wij ’s zondags naar de kerk. Mijn vader zong dan uit volle borst mee. Hij was een heel betrokken gemeentelid. Ik vermoed dat in de kerk niemand wist van zijn smerige gedrag. Of werd het met de mantel der liefde bedekt…?

“Het ergste was dat ik geen stem had. Ik durfde niets te zeggen, uit angst om nog zwaarder gestraft te worden. Vaak zat ik wanhopig in elkaar gedoken op de grond van mijn kamer en dacht: waar is God? Die God waarover ik ’s zondags in de kerk hoorde en tot wie mijn vader bad aan tafel. Zag Hij mijn ellende dan niet? Soms probeerde ik te bidden. Maar ik had het idee dat Hij mij niet hoorde, want de viezigheid van mijn vader ging gewoon door. Meer dan eens vroeg ik mij af: bestaat God eigenlijk wel? Dan keek ik vanaf mijn bed weleens door het dakraam en zag ik de maan af en toe door de wolken heen breken. En dan had ik het idee: daar ergens ver weg is God misschien; blijkbaar te ver om mij te helpen.”

Jaarlijks krijgen minimaal 50.000 kinderen in ons land te maken met een of andere manier van mishandeling. Waarschijnlijk ligt het aantal nog veel hoger. De lichamelijke en psychische schade is enorm. Ongeveer 50 van hen overleven het helaas niet. Dit zijn er inmiddels honderden, want kindermishandeling bestaat al jaren.

Eindeloze procedures verhinderen dat hulpverleners snel kunnen ingrijpen. Niet zelden is het dan al te laat. Zes jaar geleden gooide in Hoogeveen een moeder haar achtjarige dochter Sharleyne, na haar waarschijnlijk eerst te hebben gedood – de buren hoorden een enorme klap – van de tiende verdieping van een flat. Daar lag ze in haar pyjama met haar knuffel. Haar vader had al diverse keren aan de bel getrokken bij hulpinstanties.

Ik ken een mevrouw (zelf als kind misbruikt) die persoonlijk meerdere keren in de Tweede Kamer om aandacht vroeg voor de groep die het meeste risico loopt misbruikt te worden in een overheidsinstelling: verstandelijk beperkte meisjes. Slechts één Kamerlid, Vera Bergkamp (de huidige voorzitter), pakte het op en liet niet meer los. Zij knokt keihard voor de kinderen in de jeugdzorg.

In het Dagblad van het Noorden van zaterdag 10 juli jongstleden stond het verhaal van een moeder en haar dochter die al vijf jaar wachten op gerechtigheid. Sinds de dochter in 2016 aangifte deed van seksueel misbruik zijn ze nog geen stap verder. De verdachte, haar opa, loopt nog steeds vrij rond en weigert bij de rechtbank op te komen dagen.

In het NOS Radio 1-journaal van 5 oktober jl. werd melding gemaakt van een nieuw rapport over seksueel misbruik binnen de Franse Rooms-Katholieke Kerk sinds 1950. De afgelopen 70 jaar waren er zeker 3000 pedofielen actief in de kerk. 87 procent van de slachtoffers zijn jongens tussen de zes en vijftien jaar oud. “Dat de schandalen aan het licht kwamen kwam vooral door de druk van buitenaf, niet door de kerk zelf”, vertelt correspondent Frank Renout. De kerk is uiteindelijk gezwicht na veel kritiek van het publiek.

 

Volgens Renout werd er al eerder gesproken over een aantal van 10.000 slachtoffers, maar volgens het nieuwe rapport zou dat getal in Frankrijk veel hoger kunnen liggen. De slachtoffers in Frankrijk zouden uitkijken naar het rapport. “Die hebben heel erg lang in de kou gestaan. De kerk kwam relatief laat met dat onderzoek. Zij hebben heel lang moeten wachten voor erkenning.”

 

De warme(buurt)kerk probeert een open oor en hart te hebben ook voor slachtoffers van misbruik en geweld. Misschien kan een vertrouwenspersoon worden aangesteld. Soms kunnen situaties echter zo complex zijn dat hulp van een professional nodig is. Als een slachtoffer, die het eindelijk aandurft met zijn/haar verhaal te komen, het gevoel heeft: ‘hier ben ik welkom en hier is mijn verhaal veilig’ is de vraag ‘Waar is God?’ beantwoord: ‘In deze kerk’.

Zoek je hulp of weet je iemand die hulp nodig heeft? Aarzel niet, maar ga naar:
SMPR - Meldpunt seksueel misbruik in de kerk: smpr.nl
Stichting VPSG – advies en ondersteuning bij seksueel geweld, godsdienst en zingeving: vpsg.nl

Column19

Schrijf je in voor de nieuwsbrief