Schapen tussen de wolven

De eerste zondag na Pinksteren is traditiegetrouw de zondag voor de Vervolgde Kerk. De bedoeling is dat er op die zondag in kerkdiensten speciaal aandacht wordt besteed aan het lot van zo’n 340 miljoen (!) christenen die wereldwijd om hun geloof worden vervolgd.

Gé den Boer
column12.jpg
Verwoeste kerk in India. Foto: 123rf.com

Van 4 op 5 juni vond de Nacht van Gebed plaats met als thema ‘Bidden doen we samen’. Diverse christenen in Nederland en Vlaanderen kwamen bijeen om te bidden voor onze vervolgde broeders en zusters.

Ook in Den Haag was er aandacht voor vervolgde christenen. Maandag 31 mei werd in de commissie Buitenlandse Zaken in de Tweede Kamer een initiatiefvoorstel besproken om meer aandacht te vragen voor vervolgde christenen. Voormalig CDA-Kamerlid Martijn van Helvert diende destijds, mede namens CU en SGP, de initiatiefnota ‘Schapen tussen de wolven’ in.

Van Helvert: “Nederland maakt van de bestrijding van christenvervolging geen prioriteit vanwege onze eigen, gecompliceerde relatie tot het christendom.” Onderdeel daarvan is dat het christelijk geloof, geheel onterecht, als iets westers wordt gezien, als exportmiddel en als onderdeel van het kolonialisme.

Dit soort schuldgevoelens en negatieve beelden kunnen Nederland blind maken voor het feit dat de vervolging van christenen wereldwijd groeit en voor het feit dat christenen volgens de VN “de grootste slachtoffers van vervolging omwille van hun geloof zijn”. Bron: RD.nl.

Geloofsvervolging neemt nog steeds toe. Sonja Dahlmans, theoloog, publiceert regelmatig over de Vervolgde Kerk. In Nigeria, in de staat Plateau, werden op 23 mei 37 christenen vermoord. De dorpen werden laat in de avond aangevallen, op het moment dat de meeste inwoners wilden gaan slapen. Acht slachtoffers waren van dezelfde familie. Mannen, vrouwen en ook kinderen werden niet gespaard. Een van de overlevenden, Samuel, verklaart dat hij ‘Allahu Akbar’ hoorde schreeuwen. De slachtoffers waren zowel van de evangelische als van de Rooms-Katholieke Kerk. De politie die tijdens de aanvallen werd gebeld, kwam niet opdagen.

Een zestienjarig christelijk meisje uit Punjab (Pakistan) werd slachtoffer van een groepsverkrachting. Zij was met haar jongere, veertienjarige zusje overmeesterd door drie mannen. Zij smeekte de mannen haar zusje met rust te laten en verdroeg zelf al het seksueel geweld. Toen de politie de daders aanhield, zei een van hen: “We hebben hen alleen verkracht omdat zij christen zijn.” Bron: Palnws.be

Als op bovengenoemde zondag – wellicht onbedoeld – weinig of geen aandacht is voor onze vervolgde broeders en zusters, hoeveel compassie hebben wij dan met hen? Realiseren we ons wel dat de vrijheid van nu geen garantie is voor de toekomst? De vervolgde kerk groeit tegen de verdrukking in, terwijl in het vrije westen steeds meer kerken moeten sluiten.

Een uitspraak van een vervolgde christen: “Waarom God toelaat dat wij hier zo worden vervolgd? Om jullie in de vrije wereld te leren wat radicaal geloof is.”

 

Schrijf je in voor de nieuwsbrief