Hoofd- en bijzaken
Agnes de Vos

Zullen we het weer eens over voetbal hebben? Mijn vorige column waarin dat aan de orde kwam dateert van 2009, dus ik vind dat het wel weer eens kan. De uitspraak dat het de belangrijkste bijzaak in het leven is, wordt zelfs toegeschreven aan een paus. Of die dat echt gezegd heeft, kan betwijfeld worden, en ik denk ook niet dat ik het daarmee eens ben. Maar toch: ook onder de lezers van dit blad bevinden zich mensen die op zondag, al dan niet na de kerkgang, een bezoek brengen aan de ‘groene kathedraal’ (voor de niet-voetballiefhebbers: zo wordt het stadion van FC Groningen ook wel genoemd). En daar heb ik op zich niks op tegen. Mijn moeder zaliger zou dat heel anders hebben gezien, maar die schrijft dit stukje niet.

Waarover ik het trouwens wél eens ben met mijn moeder is dat voetbal niet de belangrijkste hoofdzaak in het leven moet worden. Zeker niet waar voetbal ook vertaald wordt in geld. Ik bedoel dit: het ziet ernaar uit dat er over een jaar een wereldkampioenschap gespeeld gaat worden in Qatar, en dat het Nederlands Elftal daaraan mee gaat doen. Terwijl we als christenen de komst van het Kerstkind voorbereiden, spelen ze een voetbaltoernooi in een land waar een mensenleven niet of nauwelijks in tel is. Voor de bouw van de voetbalstadions zijn werkkrachten ingevlogen uit lage-lonen-landen; hun paspoorten werden ingenomen en ze moesten in letterlijk moordende omstandigheden hun werk doen. Meer dan zes en een half duizend van die mensen zijn omgekomen, van hitte, honger en dorst, of door onveilige arbeidsomstandigheden. Hoeveel voetbalelftallen zijn dat? Een veelvoud van het aantal elftallen dat er straks in die stadions gaat spelen.

Moet ik het hier nou over hebben, in een nummer van Kerk in Stad dat uitkomt in de adventtijd? Moet ik het er niet over hebben? Hoe moet Christus ooit terugkomen in een wereld waar geld en status belangrijker zijn dan de waarde van een enkel mens? Een van mijn favoriete zangeressen van het moment, Dayna Kurtz, heeft een lied gemaakt over de terugkomst van Jezus. In dat lied vraagt ze zich af wat Jezus vinden zou van het zootje dat hij zou aantreffen als hij nu terugkwam.

Ja, dat zeiden mijn grootouders ook tegen hun kinderen: “Als Jezus nou net terugkomt terwijl jij in die zondige bioscoop zit, wat dan?” Dat is niet de kant die ik op wil, maar Dayna vraagt wel wat Jezus zou vinden van de mensheid die wij zijn geworden, van onze verslaving aan macht en geld en wapens, onze vreemdelingenhaat die van ouder op kind wordt doorgegeven.

If Jesus comes back he’d be shaking his head
as we search for the missing and count all our dead
He’d say: ‘Did you or didn’t you hear what I said?’

Moet ik het vertalen, of hebt u deze boodschap ook in het Engels wel begrepen? Hoe maken wij de weg van de Heer gereed? De voetbalwereld zal er niet wakker van liggen, maar ik boycot dat WK.

Schrijf je in voor de nieuwsbrief