Zin in muziek

Op 13 oktober vond in de Martinikerk de vierde Nacht van de Levensbeschouwing plaats. Dirigent en componist Chris Fictoor, oud-directeur van het Prins Claus Conservatorium, interviewde pianist Wibi Soerjadi over ‘Zin in muziek’.

Annelies Noordhof-Hoorn
Extra - Nacht van de Levensbeschouwing20
Wibi Soerjadi. Foto: Dineke van der Wouden

Het interview was opgedeeld in drie stukken; tussendoor bracht Wibi eigen werk ten gehore. Het was een persoonlijk interview: Wibi vertelde openhartig over de band met zijn ouders, zijn sudden deafness en over de weg terug naar creativiteit in zo’n donkere periode: jezelf open blijven stellen. Wibi bleef het herhalen tijdens het interview: alle deurtjes moeten open!

Het verdiepende programma ‘Zin in Muziek’ bevatte naast het interview ook enkele workshops, waaronder ‘Muziek in Disney’ (Wibi is groot fan van de muziek in Disneyfilms) en ‘Muziektherapie’.

Deze laatste workshop werd verzorgd door Sonja Aalbers, die een promotieonderzoek afrondde naar het belang van muziektherapie. Muziektherapie is een vorm van therapie waarbij de cliënt samen met de therapeut een instrument bespeelt. De synchronisatie (de therapeut volgt het ritme van de cliënt) en het bespreken van de gevoelens die loskomen bij het bespelen van het instrument zijn belangrijke onderdelen van goede muziektherapie. Het is geen vereiste om het instrument te beheersen; een paar noten (hoe vals ze ook klinken) maken soms al het verschil en laten ons voelen wat we voorheen niet konden verwoorden. Dat is de kracht van muziek. Wonderschoon

Schrijf je in voor de nieuwsbrief