De dorstigen laven
Annelies Noordhof-Hoorn
Extra - Egbert Modderman20 - 5

“Het was wel even zoeken naar het beeld bij dit werk van barmhartigheid”, vertelt kunstenaar Egbert Modderman over zijn meest recente schilderij, “maar toen realiseerde ik me dat bij de gelijkenis van de barmhartige Samaritaan de Samaritaan meestal wordt afgebeeld terwijl hij de beroofde en toegetakelde man laat drinken”. Precies dat beeld gebruikte Egbert daarom voor dit werk van barmhartigheid: twee stadjers – je kunt ze dus zomaar tegenkomen op straat – stonden model voor het schilderij. De één laaft de ander.

Egbert daagt zichzelf in ieder schilderij dat hij maakt opnieuw uit: “In dit geval heb ik het prachtige licht dat door de ramen van de Martinikerk naar binnen valt, weergegeven. Dat was een nieuw element, dat ik nog niet eerder had gebruikt. Wat ik erg mooi vind, is dat op deze manier ook de Martinikerk zelf in de schilderijen terugkeert”.

‘De dorstigen laven’ is het vijfde schilderij van Egbert Modderman dat permanent wordt tentoongesteld in de kooromgang van de Martinikerk in Groningen. Het schilderij maakt onderdeel uit van ‘De zeven werken van barmhartigheid’ (Mattheüs 25:35-36), die Egbert schildert in opdracht van de Stichting Martinikerk Groningen. De vier andere doeken verbeelden ‘De doden begraven’, ‘De zieken verzorgen’, ‘De vreemdelingen herbergen’ en ‘De gevangenen bezoeken’.

Extra - Egbert Modderman20 - 1
De doden begraven
Extra - Egbert Modderman20 - 2
De zieken verzorgen
Extra - Egbert Modderman20 - 3
De vreemdelingen herbergen
Extra - Egbert Modderman20 - 4
De gevangen bezoeken

Schrijf je in voor de nieuwsbrief