“Thank you so much! I can finally sleep well tonight”

Bij de SKLO (Studentenkoepel voor Levensbeschouwelijke Organisaties) aan de Kraneweg ontmoeten we Tirtsa Liefting. Tirtsa en haar collega Alexandra Matz hebben deze zomer een prachtig initiatief genomen: ze hebben huisvesting gezocht én gevonden voor internationale studenten. Tirtsa en Alexandra werken beiden voor de studentenorganisatie IFES (International Fellowship of Evangelical Students).

Annelies Noordhof-Hoorn & Reinder de Jager
Huisvesting19 - Tirtsa en Alexandra
Tirtsa en Alexandra

Hoe kwamen jullie ertoe om huisvesting voor internationale studenten te gaan zoeken?

“We merkten voor en tijdens de zomer dat internationale studenten steeds vaker noodkreten plaatsten op facebookgroepen. ‘Kan iemand mij helpen, anders moet ik straks onder een brug slapen’ en soortgelijke berichtjes. Deze studenten hadden alles geregeld om in Groningen te gaan studeren (toelating, fondsen e.d.), maar ze hadden natuurlijk ook nog een kamer nodig. Het aantal internationale studenten neemt al jaren toe en een kamer vinden in Groningen is inmiddels heel lastig, zo niet onmogelijk geworden. We zagen dus ook dat die berichtjes vaak onbeantwoord bleven. Toen kwam Alexandra naar mij toe en stelde voor om iets te doen voor deze studenten.”

Wat hebben jullie toen gedaan?

“We hebben een flyer gemaakt en die hebben we verspreid via onze netwerken: Facebook, zondagsbrieven, predikanten… Niet alleen in Groningen, maar ook in de provincie. Daarnaast hebben we ook veel mensen persoonlijk benaderd. En toen kregen we mailtjes en belletjes dat mensen wel een kamer overhadden. We hebben een lijst aangelegd van gezinnen en studenten en die hebben we vervolgens aan elkaar gekoppeld. De vreugde als je dan zo’n student laat weten dat je een kamer voor hem/haar hebt is ontroerend. ‘Thank you so much! I can finally sleep well tonight. This is the world to me’, stuurde een student mij. Dat is toch prachtig!”

Kwamen er zoveel reacties als je had gehoopt?

“We hadden van tevoren niet over aantallen nagedacht, maar er kwamen inderdaad heel veel reacties. We hebben uiteindelijk 25 studenten aan een gezin kunnen koppelen. Dat lijkt een druppel op een gloeiende plaat, maar toch. Deze studenten hebben we kunnen helpen. Zij hoeven niet meer te leven met die voortdurende onzekerheid over het vinden van een kamer. En het was ook heel mooi om te zien dat mensen hun huis openstelden.”

Horen jullie ook hoe het de studenten en de gezinnen vergaat?

“Vorige week kregen we nog een mooi bericht. We hadden een heel jonge student – die met zijn moeder op een hotelkamer logeerde! – gekoppeld aan een gezin uit Baflo. En dat klikt heel goed. Deze student had onlangs kans op een kamer dichter bij de stad, maar hij heeft het zo naar z’n zin dat hij liever bij dit gezin wil blijven. Dus nu heeft het gezin hem onderdak geboden voor het gehele collegejaar. Zij genieten er ook van; hij is een verrijking voor het gezin.”

Foto's bij dit artikel: Kiek van Siek

Huisvesting19 - Familie Pruis

Bij Elvira en Johan Pruis, één van de opvangadressen voor internationale studenten, ontmoeten we Francesco Lucarelli, een Italiaanse student, en spreken we kort via een beeldverbinding met de Franse studente Dorina Crivat (die een weekje bij haar familie in Parijs was).

Dorina, hoe lang ben je al in Nederland en wat studeer je?

“Ik ben al vier jaar in Nederland: drie jaar in Maastricht, en ik doe nu voor één jaar in Groningen de Master ‘Economische ontwikkeling en globalisering’.”

Was het moeilijk om een kamer te vinden in Groningen?

“Ja, dat was bijna onmogelijk! Ik heb via sociale media zoals Facebook van alles geprobeerd, maar voor internationale studenten is het bijna onmogelijk om iets te vinden… Je komt er niet tussen.”

Ik begreep dat jij via Tirtsa deze kamer gevonden hebt? Hoe is dat gegaan?

“Ja, dat klopt! Tirtsa zag mijn oproep op Facebook, en nam via Messenger contact met me op dat ze misschien wat voor me had. Dat was heel fijn…”

En jij, Francesco, hoe kwam jij aan je kamer?

“Dat ging via Dorina – die heeft me in contact gebracht met de familie Pruis hier.”

Was het moeilijk voor jou om in Groningen een kamer te vinden?

“Heel erg lastig. Ik probeerde het eerst via Facebook, reageren op aanbod, maar dan was ik nummer zoveel. Toen zei mijn familie: ga gewoon naar Groningen en kijk van daaruit. Toen kwam ik in de Martinihal terecht, een soort hostel met hele kleine hokjes en een gezamenlijke badkamer. Daarna kwam ik terecht in iets wat echt te duur was voor me. En toen hoorde ik van Dorina en een gemeenschappelijke vriendin van ons, waar Dorina terecht was gekomen – en zo ben ik hier beland!”

Huisvesting19 - Francesco Lucarelli
Francesco Lucarelli

Wat studeer je?

“Politieke economie, master Internationale Betrekkingen – en ik koos voor Groningen omdat het hier een goed studieklimaat is, met een goede universiteitsbibliotheek en goed onderwijs.”

Kreeg je ook te horen bij je aanmelding dat huisvesting lastig zou zijn?

“Ze gaven wel wat informatie, maar het zou beter zijn als ze ons beter hadden voorbereid hóe moeilijk het zou worden… Er zijn nog steeds internationale medestudenten die in een noodopvang zitten – en dan kun je eigenlijk niet goed studeren!”

Hoe is je Nederlands inmiddels?

Johan geeft antwoord: “Pizza en pasta! Echt Nederlandse woorden!”

Elvira, hoe kwamen jullie op het idee om internationale studenten te huisvesten?

“Wij hebben een heel lange geschiedenis van mensen opvangen – van kinderen tot aan Syrische vluchtelingen, en ook van internationale studenten. Wij zijn al wat op leeftijd, en hadden net besloten dat het zo langzamerhand genoeg was geweest… Maar we hebben een groot huis, veel kamers over, en de nood is zó hoog! Ik heb me laten overhalen omdat er een Franse studente in huis zou komen, en ik wil graag mijn Frans ophalen. Kortom, we hebben nog maar weer voor een jaar bijgetekend. Het levert ons ook wel bijzondere ervaringen op – zoals die student die ons vroeg: ‘Hoe vinden de Nederlanders toch altijd weer hun fietsen terug in die massa?’”

Foto's bij dit artikel: Kiek van Siek

Staat u (in de toekomst) open voor het huisvesten van internationale studenten? Neem dan contact op met Tirtsa Liefting of Alexandra Matz.

Huisvesting19 - Flyer2
Huisvesting19 - Flyer1

-

Schrijf je in voor de nieuwsbrief