Nieuws

Schilderij pastorietuin Van Gogh terug in Groninger Museum
Het schilderij ‘Lentetuin, de pastorietuin te Nuenen in het voorjaar’ van Vincent van Gogh is drieënhalf jaar na de diefstal weer terug bij het Groninger Museum. Het werd op 30 maart 2020 gestolen uit Museum Singer Laren, waar het op dat moment in bruikleen was voor een tentoonstelling. In 2021 werd door de politie al een verdachte aangehouden en veroordeeld. Drieënhalf jaar na de diefstal is het gestolen werk eindelijk terug. Het schilderij heeft geleden, maar is – op het eerste gezicht – nog in goede staat. Het wordt de komende maanden wetenschappelijk onderzocht. Het schilderij van Vincent van Gogh is uit 1884, geschilderd in olieverf op papier op paneel

Nieuws17 - Vincent van Gogh
©Vincent van Gogh, Lentetuin, de pastorietuin te Nuenen in het voorjaar, 1884, Groninger Museum. Foto: Marten de Leeuw

PThU start groot onderzoek naar relatie christelijk geloof en grond
De Protestantse Theologische Universiteit start in september met een vijfjarig onderzoek naar de relatie tussen christelijk geloof en grond. In het project gaan onderzoekers concreet aan de slag met theologische doordenking van de waarde en betekenis van grond, specifiek in het licht van klimaat- en ecologische vraagstukken. Dat doen ze samen met christelijke boeren en geloofsgemeenschappen en diverse kennisinstituten en maatschappelijke partners. Onderdeel van het project is een omvangrijk kwantitatief onderzoek in samenwerking met het Sociaal en Cultureel Planbureau.

Bron: pthu.nl

Nieuws17 - Grond

Binnenvaartschippers krijgen eigen gemeente binnen Protestantse Kerk
De Protestantse Kerk in Nederland krijgt een ‘varende gemeente’. Op zondag 12 november wordt de kersverse kerkenraad van de nieuwe kerngemeente geïnstalleerd. Binnenvaartpredikant Dirk Meijvogel is dankbaar: “Schippers op de binnenvaart krijgen een eigen plaats binnen onze kerk.” Dat de varende gemeente nu een zelfstandige (kern)gemeente wordt binnen de Protestantse Kerk, stemt ds. Meijvogel dankbaar. “Het geeft helderheid over de zending van de kerk aan schippers op de binnenvaart, een aparte doelgroep binnen het categoriaal pastoraat.” Hij vindt het een stukje erkenning voor een groep die snel tussen wal en schip valt. “De meeste schippers zijn wel lid van een gemeente aan de wal, maar komen daar weinig omdat ze aan het varen zijn. Nu is er voor hen een eigen plaats in de kerk.”

Bron: protestantsekerk.nl

Voorkant nummer 17

Editie 17 - 2023

Lees meer Bekijk pagina

Schrijf je in voor de nieuwsbrief