Nacht van de Levensbeschouwing: Heeft het zin?
Gastspreker Hannah Prins van Extinction Rebellion: “Geloofsgemeenschappen kunnen mensen aanspreken op hun waarden”

Hannah heeft het druk. Voor dit interview kan ze een kwartiertje vrijmaken, daarna moet ze weer door, want er is een grote actie van klimaatgroep Extinction Rebellion aan de gang. Haar stem is opgewekt, maar ook gehaast. Een paar maal in dit kwartier waarin ik met haar spreek, herhaalt ze het grote belang van actievoeren voor het klimaat en de blokkades op de A12. “Als je doorkrijgt hoe erg het gesteld is met de aarde, dan kun je niet anders dan in actie komen.”

Berend Borger, studentenpredikant en lid van inspiratiegroep Groen Geloven Groningen
Extra - Nacht van de Levensbeschouwing17 - Hannah Prins
Nacht van de Levensbeschouwing17 - Hannah Prins

“De rapporten van het IPCC, [een groep wetenschappers uit diverse landen die het klimaat bestuderen – B.B.] spreken voor zich. Maar overheden, ook de Nederlandse overheid, doet weinig tot niets met die rapporten en aan de andere kant krijgen de grote multinationals miljarden aan subsidies voor de productie van allerlei goederen waarbij de aarde wordt uitgeput.”

Geen waterkanon
Op de dag van het interview, 13 september, heeft de politie het waterkanon voor de eerste keer sinds de start van de blokkadeactie thuis gelaten. “De overheid en de politie krijgen door dat we hier niet meer weggaan. Bovendien kost de inzet van een waterkanon ongeveer 50.000 euro per keer.” Hoe het komt dat ze zo gedreven is? “Ik heb van thuis meegekregen om op te komen voor wie het minder hebben en nu wordt de aarde bedreigd, worden wij bedreigd, want we hebben als we zo doorgaan geen toekomst meer. Daarom ben ik betrokken bij XR (Extinction Rebellion), en daarom blijven we doorgaan met actievoeren en met de blokkades van de A12, net zo lang tot de overheid de subsidies aan vervuilende ondernemingen stopt.”

Moed is een spier om te trainen
“De geschiedenis laat zien dat langdurige acties als deze zin hebben. De dingen waar wij nu van genieten zijn er ook gekomen door acties te voeren: de achturige werkdag bijvoorbeeld, daar is ook lang voor gedemonstreerd, maar het heeft wel resultaat gehad. En nu zien we dat de aarde wordt uitgeput en wij geen toekomst meer hebben en daarom zitten we daar. Het is natuurlijk in het begin wel eng, maar dat gaat over, naarmate je het vaker doet. Moed is een spier om te trainen en als je blijft trainen dan wordt het langzamerhand gewoon.”

Community
Mag je dan zomaar tegen de overheid in opstand komen? Er zijn christenen die vinden dat de overheid door God is ingesteld en dat je daar niet tegen in mag gaan. Hannah heeft strafrecht gestudeerd en ze vertelt: “Als de overheid levensbedreigend bezig is, waardoor nu deze planetaire crisis is ontstaan, dan mag je als burger in verzet komen. Dan is burgerlijke ongehoorzaamheid gerechtvaardigd. Wat misschien legaal is, hoeft moreel nog niet juist te zijn. Ik geloof niet in God of Allah, ik geloof wel in een leefbare toekomst: daar strijden wij voor.”

Wat als jongeren wel zouden willen, maar niet durven? “Kom dan eerst maar eens kijken en praat met anderen die sympathiseren. Naast de mensen die op de weg gaan zitten hebben we mensen nodig die koken, die op de kinderen passen, die teksten schrijven, die met koffie buiten het politiebureau staan. XR is meer dan alleen de groep mensen die op de weg gaan zitten. Het is een community. Bij elke demonstratie is de groep ongeveer anderhalve keer groter dan we op straat zien. Al die mensen zijn nodig, ook om de moed erin te houden. Geloofsgemeenschappen zijn daarin ook nodig. Zij kunnen mensen aanspreken op hun waarden van gerechtigheid en goedheid. Waarden waar wij ook voor staan.”

Hannah moet weer door. Het kwartier is om. Morgen gaat zij niet naar de snelweg, maar zijn er anderen die het stokje overnemen. Overmorgen is zij er weer bij. Ze heeft haar studie zo goed als afgerond, alleen die scriptie nog. Hopelijk vindt ze daar ook nog wat tijd voor.

Programma 4 oktober 2023

Het evenement Nacht van de Levensbeschouwing wordt jaarlijks door een studentencommissie van de Studentenkoepel voor Levensbeschouwing (SKLO) georganiseerd. Dit jaar is de zesde editie van de nacht, met het thema ‘Heeft het ZIN(?)’. Met dit thema snijden we levensvragen aan waarop antwoorden moeilijk te vinden zijn. Ook merk je hoe leerzaam het kan zijn om niet altijd ergens een antwoord op te hebben, en toch te blijven geloven in jezelf en je toekomst.

18:45 uur: Inloop met koffie en thee
19:30 uur: Start programma
19:45 uur: Hoofdprogramma: Thereza Langeler gaat in gesprek met Edino van Dorsten over hoe zijn verleden niet zijn toekomst heeft bepaald
20:45 uur: Pauze
21:15 uur: Workshops/Interviews: keuze uit Hannah Prins, Edith Bosch of het New Life Choir
22:00 uur: Afsluiting en borrel

Hoofdgast is Edino van Dorsten. Vier jaar geleden werd zijn ouderlijk huis in Ruinerwold wereldnieuws: hij en zijn broers en zussen werden daar jarenlang mishandeld door zijn vader. Edino ontsnapte op zijn zeventiende en deed zijn verhaal in de bekroonde documentaire De kinderen van Ruinerwold. Vorig jaar maakte hij grote indruk met zijn deelname aan het televisieprogramma Kamp van Koningsbrugge. In gesprek met journalist en interviewer Thereza Langeler vertelt Edino meer over zijn leven en hoe hij zichzelf heeft gevonden.

Universitair hoofddocent Rechtswetenschap Berend Roorda interviewt Hannah Prins (25), die al bijna drie jaar actief als onderdeel van de Legal Circle bij Extinction Rebellion. Op 4 oktober gaat zij in gesprek over het nut van demonstreren en de keuzes die in haar leven centraal hebben gestaan.

Met drie Olympische medailles, een wereldtitel en vier Europese titels is Edith Bosch de succesvolste vrouwelijke judoka die Nederland ooit heeft gekend. Als opleider en coach stimuleert ze bewustzijn over het feit dat mensen meer kunnen dan ze denken. Tijdens de Nacht geeft ze een workshop.

Het in 2015 opgerichte vluchtelingenkoor New Life Choir bestaat uit gevluchte leden van Midden-Oosterse afkomst. Door het verspreiden van hun eigen verhalen in de vorm van muziek, deelt het koor een positieve boodschap over vluchtelingen. Op 4 oktober delen zij deze verhalen en geven natuurlijk een concert.

Meer informatie en tickets: nachtvandelevensbeschouwing.nl

 

 

Voorkant nummer 17

Editie 17 - 2023

Lees meer Bekijk pagina

Schrijf je in voor de nieuwsbrief