Zing-in 2022 op Tweede Kerstdag: voor iedereen die van zingen houdt

Heb je zin in een inspirerende muzikale Tweede Kerstdag? Kom dan 26 december naar de Immanuelkerk om een middag heerlijk meerstemmig te zingen onder leiding van dirigent Gerbrich van der Meer met Johan Smits als pianist. Er worden eigentijdse kerstliederen gezongen, maar ook andere sfeervolle liederen die passen bij dit feest van licht en verwondering.

Jasja Nottelman
Extra - Zing-in23 - Speel-in
Gerbrich van der Meer als vijfjarige op de Speel-in

De Zing-in komt niet uit de lucht vallen, vertelt Van der Meer. “Bijna vijftig jaar geleden hielden mijn ouders de eerste Speel-in al bij ons thuis in het Friese dorpje Goaiingea. Een middag lang werd er dan samen heerlijk gezongen en gemusiceerd. Ik was vijf jaar oud en genoot met volle teugen.” Door de grote toeloop barstte het woonboerderijtje na een paar jaar al uit zijn voegen. En dus werd er de jaren daarop uitgeweken naar een steeds grotere kerk. Vanaf de jaren tachtig gaf Van der Meer, bijna student aan het Conservatorium, leiding aan de alten tijdens de groepsrepetities. Vaste prik was het kerstbrood aan het einde van de middag. Na vijftien jaar hielden haar ouders het voor gezien. Het was tijd voor iets anders.

Eigenlijk heeft Van der Meer die muzikale happening daarna altijd gemist. “Ik loop Tweede Kerstdag nog altijd met een zekere heimwee rond.” Het idee om weer te beginnen, maar nu met een Zing-in, bleef al die jaren sluimeren. “Het is zo heerlijk om samen te zingen in een ongedwongen sfeer. Niks geen audities. Gewoon plezier hebben, en genieten van al dat moois dat je in zo’n middag voor elkaar krijgt.” Toch kwam het er maar niet van.

Een maand geleden werd Van der Meer, inmiddels verhuisd naar de provincie Groningen, gevraagd om als dirigent in te vallen bij een koorrepetitie in de Immanuelkerk. “En toen begon dat idee zich weer te roeren.” Ze legde het voor aan koorlid Tineke Wieringa. “Nadat zij er een nacht over had geslapen, zei ze tegen me: Doen! Ik zorg wel voor de organisatie, jij zorgt maar voor het repertoire.” En zo raakte de Zing-in in een stroomversnelling.

Voor wie de Zing-in is bedoeld? “Voor iedereen die van zingen houdt of wel eens in een gelegenheidskoor wil zingen.” Zangervaring is natuurlijk fijn. “Maar nee, je hoeft echt niet op een koor te zitten of zangervaring te hebben. Er zijn zoveel mensen die heel graag zingen, maar geen tijd hebben voor een koor of gewoon niet zo goed durven. Bij de Zing-in gaat het puur om het moment van samen gezellig werken aan een mooi en inspirerend meerstemmig repertoire dat we aan het einde van de middag gaan delen met iedereen die het leuk vindt om langs te komen. En ja, ook hier is er aan het einde van de middag natuurlijk kerstbrood!”

Tweede kerstdag, 26 december: Zing-in 2022

Repetitie: 13:00-16:00 uur. Kerk open: 12:15 uur
Informele uitvoering: 16:15-17:00 uur. Kerkzaal open: 16:00 uur
Kosten: bijdrage in ‘collecte voor gemaakte onkosten’
Houd in verband met mogelijke coronamaatregelen de website www.immanuelkerk-groningen.nl in de gaten.

Extra - Zing-in23 - Gerbrich
Gerbrich van der Meer
cover nummer 23.JPG

Editie 23 - 2022

Lees meer Bekijk pagina

Schrijf je in voor de nieuwsbrief