Voor alles een dag
Jan Wijbenga

Onlangs was het Coming Out Day. “Ach, elke dag is er wel iets bijzonders,” zei een vrouw die in Niekerk geïnterviewd werd bij TV Noord.

Ze had gelijk. Elke dag van het jaar heeft wel een eigen thema: zie de Officiële Inhaakkalender op internet. Het idee is dat belanghebbenden ergens aandacht voor vragen waar je de rest van het jaar vaak niet bij stilstaat. Onze verjaardagen zijn natuurlijk een feestdag, maar die staan niet op deze kalender. De overheid kent ze, maar geeft er helaas geen vrij voor.

Minder feestelijk zijn de dagen waarop allerlei fysieke en psychische ziektes om aandacht vragen. Dat gebeurt vaak via spotjes, advertenties en artikelen in kranten. Voor ziekten zonder een eigen dag is er de Zeldzame Ziektendag. De gevolgen van de ziekten worden geëtaleerd, er wordt opgeroepen om meer aan preventie te doen en er is altijd meer geld nodig voor onderzoek. Ken je iemand die aan zo’n ziekte lijdt, dan komt het allemaal wel dichtbij.

Makkelijk te onthouden en goed ingeburgerd zijn de christelijke en islamitische feestdagen zoals Driekoningen, Pasen, Hemelvaart, Pinksteren, Aswoensdag, Kerst, Biddag en dankdag voor Gewas en Arbeid, het Suikerfeest, Dag van de Godsdienstvrijheid en ga zo maar door. De katholieken kennen van oudsher hun eigen heiligendagen.

Ook de naaste wordt niet vergeten. Dichtbij, in de buurt, op je werk, maar ook verder weg. Denk aan de Nationale Complimentendag, de Dag van de Vrijwilliger, dagen voor speciale beroepsgroepen maar ook bijvoorbeeld de Dag van de Mensenrechten, van het Respect, tegen racisme en discriminatie etc.

Veel dieren hebben ook een eigen dag, ongetwijfeld bedoeld om hen eens te verwennen. Het zal wel steeds de dieren overvallen, want ze kennen de kalender natuurlijk niet. Ze hadden liever elke dag Dierendag.

Een meer commerciële achtergrond hebben dagen die aan voedsel zijn gewijd, zoals de Dag van de Pindakaas, Abrikozen (altijd een zondag), Cornflakes, Peulvruchten, Donuts, Oesters en Carrotcake. Persoonlijk heb ik daar minder mee, reden waarom ik ze dan ook vaak vergeet.

Sommige themadagen wekken verbazing, zoals de Dag van je Ex, de internationale Dag voor Rare Loopjes, de Dag van de Tandenfee, de Hoerendag, de Pokemondag, de Naaktwerkendag, de Knuffeldag, de Niksdag, de Kus Roodharigendag en de internationale Dag van het Handschrift of het Potlood. Opvallend is ook dat Sint Juttemis wel degelijk een vaste datum heeft: 17 augustus. Kan handig zijn.

U begrijpt: zo’n kalender biedt stukjesschrijvers en columnisten veel inspiratie. Zelf lukt het me niet om alles bij te houden, dat zou een dagtaak zijn. Maar loopt u het vooral een keertje na, om te bezien wat u aanspreekt en waar u misschien iets mee kunt doen. Zo’n dag kan aanleiding zijn voor een bezoek, een kaartje, gedenken in het gebed of voor een verdiepingsslag. Keus genoeg. Alleen dat is al moeilijk, zelfs voor pensionado’s. Laat je persoonlijke situatie een leidraad zijn.

En o ja, er zijn nog enkele data vrij. Waar zou u zelf graag speciale aandacht voor willen? Prediker zei het al: voor alles is een tijd. En tegenwoordig dus ook een datum.

 

cover editie 19

Editie 19 - 2023

Lees meer Bekijk pagina

Schrijf je in voor de nieuwsbrief