Vierwijzer

Zondag 10 december
Tweede zondag van advent
Kleur: paars

Jesaja 40:1-11 | 2 Petrus 3:8-18 | Johannes 1:19-28 | alternatief: Filippenzen 3:1-(11)16

De dag van de Heer komt. Petrus gebruikt het beeld van de dief. Jesaja dat van de herder. Beelden die niet zomaar bij elkaar gebracht kunnen worden. Waar herder en dief samenvallen, krijg je de huurling die vlucht en de kudde aan haar lot overlaat. Of is het zo dat op de dag van de Heer, God zijn wereld terug komt halen, de wereld die Hem ooit ontstolen is? Een bevrijdingsactie, in het geheim voorbereid en met grote zorg uitgevoerd. Opdat de wereld weer veilig is in Jezus’ armen.

Nog zo’n zin uit 2 Petrus die te denken geeft: “Bedenk dat het geduld van onze Heer uw redding is.” En omdat geduld niet meevalt, klinkt er een roep van troost: de luister van de Heer zal zich openbaren! Steel ons maar weg, Herder, uit de gevangenis waar we onszelf in hebben opgesloten.

 

Zondag 17 december
Derde zondag van advent
Kleur: roze

Jesaja 65:17-25 | 1 Thessalonicenzen 5:12-24 | Johannes 3:22-30 | alternatief: Filippenzen 4:4-9

Gaudete! Verheugt u! Dat kan alleen maar ontspringen aan een belofte van God. De God van Israël die waarmaakt wat Hij belooft, daarvoor staat en daarnaar handelt. En zo horen we op deze zondag waarin de vreugde van Kerst alvast door de kieren van het donker valt. Want dat is Kerst: dat God handelt naar zijn belofte, door mens te worden en de weg die de profeten voorhouden zélf te gaan.

Daarom is Jesaja 65 geen utopisch ideaal (“Zie, Ik schep een nieuwe hemel en een nieuwe aarde waarop wolf en lam samen zullen weiden en geen mens meer kwaad sticht”), maar een belofte die we hoopvol omarmen. Op de manier zoals Johannes schrijft over de bruidegom en de bruid. Advent is als de voorbereiding op een bruiloft: wie in de Zoon van God gelooft, heeft eeuwig leven.

cover nummer 23.JPG

Editie 22 - 2023

Lees meer Bekijk pagina

Schrijf je in voor de nieuwsbrief