Vierwijzer

Woensdag 13 maart
Biddag voor gewas en arbeid
Kleur: paars

Prediker 3:1-13 | Psalm 126 | Marcus 4:1-9
De lezingen van deze dag benadrukken tegenstellingen. Tranen en gejuich, de kunst om dingen te doorgronden en de eeuwigdurende waaromvraag, onvruchtbaarheid en bloei. Beide kanten van het leven doen zich aan ons voor. In alle drie de lezingen wordt afgesloten met de mooie kant van het leven. Op deze biddag zou je in navolging van deze teksten kunnen vragen of ook te midden van deze tegenstellingen in je eigen leven en in de wereld de goede kant uiteindelijk het laatste woord mag hebben.

 

Zondag 17 maart
Vijfde zondag van de veertigdagen
Zondag Judica
Kleur: paars

Jeremia 31:31-34; [Jeremia 32:1-15, 26-29, 36-44] | Psalm 51 | Hebreeën 5:1-10 | Johannes 12:20-33
Het gaat deze zondag over het nieuwe verbond dat God met Israël sluit. Jeremia vertelt dat wij als mensen het oude verbond met God hebben verbroken, maar hij vertelt ook over een komend verbond tussen God en mensen dat stand gaat houden. Hebreeën 5 benadrukt dat het Christus is die een weg heeft gebaand in het verhaal van God en mensen. Hij heeft geleden in zijn rol als hogepriester en zo een offer gebracht om de zonde te overwinnen. In Johannes 12 is Jezus zelf aan het woord, pratend over zijn eigen naderende dood. Het einde blijkt een nieuw begin te zijn. De grootheid van God zal opnieuw worden getoond aan de mensen in het sterven en opstaan van Jezus. Vragen om over na te denken zijn: ‘Welke plek neem jij in met het oog op Gods nieuwe verbond?’ en ‘Hoe verhoudt zich dat tot de vraag of God je/uw schuld teniet wil doen, zoals in Psalm 51?’

 

Zondag 24 maart
Zesde zondag van de veertigdagen
Palm- en Passiezondag, begin van de Stille Week
Kleur: rood (intrede), paars (passie)

Marcus 11:1-11 of Johannes 12: 1-24 (intrede)
Jesaja 50:4-7 of Jesaja 52:13 - 53:12 | Psalm 73:13-20 | Filippenzen 2:5-11 | Marcus 14:1 – 15:47 (passie)
Er staan deze zondag veel lezingen op het rooster. Gedurende de eredienst staat de overgang centraal van Palmpasen naar de lijdensweg van Jezus. Op Palmpasen gaat het om Jezus’ intocht in Jeruzalem, met de daarbij behorende roep ‘Hosanna! Gezegend Hij die komt in de naam van de Heer’.

Marcus 14 en 15 behandelen het lijdensverhaal van Jezus. Vanaf het moment dat hij wordt gebalsemd, tot hij in zijn graf wordt gelegd. Het Pesachmaal, de nachtwake en arrestatie, zijn verhoor door Pilates, de verloochening door Petrus en de kruisiging worden beschreven.

In combinatie met de andere teksten zou ingegaan kunnen worden op de wisselwerking tussen verhoging, vernedering en gehoorzaamheid. Hij die binnen wordt gehaald als koning, eindigt als een slaaf aan het kruis. Of mogen we tegen alle verwachting in beweren dat hij via vernedering toch als koning eindigt? Hoe zit dat dan precies?

Voorkant nummer 5.JPG

Editie 5 - 2024

Lees meer Bekijk pagina

Schrijf je in voor de nieuwsbrief