The Good Place
Tim Smid

In de Netflixserie The Good Place komt een jonge vrouw ten onrechte in de hemel. De aartsengel Michael wijst haar haar nieuwe woonplaats, een bont geverfd huis dat helemaal naar haar smaak is ingericht. Met veel schilderijen van clowns, want daar houdt ze zo van. Hier blijkt het misverstand. En waarom komt zij in de hemel, want ze heeft helemaal geen goed leven geleid. Alle nieuwkomers in de hemel krijgen een buddy toegewezen. In het geval van hoofdpersoon Eleanor is dat Chidi Anagonye, een moraalfilosoof uit Senegal. Hij helpt haar alsnog een goed mens te worden. Ik ben net begonnen met kijken maar het lijkt erop dat er meer mensen ten onrechte in de hemel terecht zijn gekomen. Ook de serene boeddhistische monnik die tegenover Eleanor woont, blijkt een geheim te verbergen. En eigenlijk vindt Chidi het helemaal niet zo leuk om zijn huisgenote te onderwijzen in het goede.

Kan je voor honderd procent het goede doen? Die vraag stelt Michael Schur zich. Naast comedy’s schrijft hij boeken over filosofie en met name over ethiek. Deze vragen komen ook terug in The Good Place. Tegenwoordig worden bekende mensen die zich hebben misdragen gecanceld: programma’s waarbij seksueel overschrijdend gedrag heeft plaatsgevonden verdwijnen van televisie, de muziek van Marco Borsato en Ali B wordt niet meer gedraaid. Het is niet meer verantwoord om veel te vliegen of vlees te eten maar het is bijna onmogelijk om altijd de juiste keuze te maken. Om bepaalde mooie plekken te zien moet je vliegen en wat lekker gekruide spareribs op zijn tijd zijn niet te versmaden. En soms is een leugentje om bestwil de juiste oplossing.

Het is een voortdurende worsteling om het goede te doen. Ik probeer energie te besparen maar heb als het koud is toch graag mijn kachel op twintig graden. Ik wil wel met de trein reizen maar niet als die reis twee keer zo lang duurt en ik drie keer moet overstappen. Ik maak mij zorgen om de oorlog in Oekraïne maar ga er niet naartoe om te vechten. Ik zou Oekraïners wel een veilig thuis willen bieden maar ik wil mijn privacy niet opgeven. Daarom maak ik af en toe geld over en teken ik eens een petitie. Het zijn halfslachtige, onbevredigende pogingen maar het alternatief is nog minder aantrekkelijk.

De enige oplossing is humor. We hebben vaak weerzin tegen mensen die al te perfect zijn. In de serie is dat Tahani, die altijd vriendelijk is en spreekt in een vlekkeloos Brits accent. Als kijker hoop je dat zij ontmaskerd wordt. Het mooie is dat je ziet dat hoofdpersoon Eleanor, ondanks haar cynisme, probeert het goede te doen en zichzelf daarbij vaak verrast. Dat moeten wij ook maar blijven doen. Ondanks dat het nooit perfect wordt.

cover nummer 9.PNG

Editie 9 - 2022

Lees meer Bekijk pagina

Schrijf je in voor de nieuwsbrief