Stereotype

Lange tijd was de meerderheid van christenen te omschrijven als: wonend op het noordelijk halfrond, blank, niet arm en niet jong. Dat beeld is veranderd. Maar het zwaartepunt van het christendom is verschoven naar het zuidelijk halfrond.

Ds. Pieter Versloot
Bij de Tijd11

Een stereotype christen moeten we ons nu voorstellen als een jonge vrouw van kleur, niet rijk, afkomstig uit een stad in Nigeria, gevlucht voor Boko Haram in 2022, met een rubberboot de Middellandse Zee overgestoken naar Italië, waar haar werk was beloofd bij een supermarkt in Turijn dat een bordeel bleek te zijn, via allerlei omwegen in Nederland belandde, in een tent sliep in Ter Apel, en nu anderhalf jaar heeft gewacht op een verblijfsvergunning.

Het christendom heeft een nieuw gezicht gekregen, dat doet denken aan het gezicht van een jonge man, niet rijk, niet blank, geboren in Bethlehem, een stadje in oorlogsgebied. Zijn naam was Jezus. Geëxecuteerd door vertegenwoordigers van het Romeinse rijk en van het Joodse volk. Hij gaf zijn leven voor Joden en niet-Joden.

 

voorpagina nummer 11.JPG

Editie 11 - 2024

Lees meer Bekijk pagina

Schrijf je in voor de nieuwsbrief