Reizen langs de Sterrenweg
Jasja Nottelman

Twintig jaar herbergier op de camino

Al eeuwen lopen mensen dwars door delen van Europa de pelgrimsroute naar Santiago de Compostella. Er zijn ook verschillende boeken van pelgrims verschenen. Dit boek heeft nog een heel andere focus. De schrijvers hebben de camino gelopen. Elk op hun eigen manier en in een eigen tijd, en ook samen. Die ervaringen hebben ertoe geleid dat ze een herberg op deze pelgrimsroute wilden starten. Dat resulteerde in een herberg in Saint-Pied-de-Port in Baskenland van 2003 tot 2014 en later in Le Chemin, een herberg in de Bourgogne, vanaf 2014.

Het boek is een verslag, of liever een inkijkje in de verschillende pelgrimstochten die Arno en Huberta hebben gemaakt en ze vertellen over het leven in de herbergen, over het herbergier zijn, gelardeerd met de verhalen van de pelgrims die er onderdak vonden.

Het boek is mooi vormgegeven, een hardcover, met illustraties en veel foto’s. Daardoor zijn het niet alleen de teksten die een mooi inzicht geven in de tocht, maar je wordt ook meegenomen door het beeld: landschappen, kunst, kleine dorpjes en veel foto’s van mensen die onderweg zijn, met een rugzak op, een wandelstok in de hand. Mensen die samen eten en hun ervaringen delen. Je wordt meegenomen op de zoektocht naar waar een herberg te gaan beginnen. Ook het verbouwen en klaar maken om gasten te ontvangen wordt verteld.

Het is een indrukwekkend document en door de reflecties van de beide schrijvers ontstijgt het op een bijzondere manier het plakboekgehalte. Het moet wel een enorm werk zijn geweest om het op deze manier vorm te geven en de uitgever heeft er alles aan gedaan om het een mooie uitstraling te geven, inclusief leeslint.

Een prachtig boek ter inspiratie om zelf de camino te gaan lopen en, wellicht, om ook zo gastvrij als Arno en Hubert te worden.

 

Extra - Boekbespreking7
Voorkant nummer 7.JPG

Editie 7 - 2024

Lees meer Bekijk pagina

Schrijf je in voor de nieuwsbrief