Redactioneel

Jaargang 25, nummer 5

Beste lezer,

‘Joods-christelijke waarden’ – ‘de Westerse wereld’ – ‘de Europese geschiedenis’. Dat zijn termen die lustig rondgestrooid worden. Maar weten we wat ze betekenen? Waar vallen precies de grenzen tussen Oost en West, Europa en Azië, Kerk en ...?

Dat is waar dit themanummer dus niet over gaat.

Als je blijft hangen in wat ons, Europeanen, anders zou maken dan de rest van de wereld, beland je als snel bij de zwartste pagina’s uit onze geschiedenisboeken. Liever kijken we dus naar wat we gemeen hebben met anderen, over de grenzen van ons kikkerlandje heen. Naar wat ons mens maakt, in plaats van ‘Nederlander’. En dan moet je het ook wel over God hebben.

We blikken voorzichtig vooruit naar de verkiezingen voor de Nederlandse vertegenwoordiging in het Europees Parlement (6 juni) in een interview met Mark van Kranenburg, die werkt in Straatsburg. Henk Binnekamp maakte er een handig overzicht van Europese bestuurstermen bij die in juni nog van pas gaan komen.

We vroegen verschillende Groningers wat hen verbindt met Europa. Dan blijkt de kerk landsgrenzen te overstijgen. En Tonko Ufkes duikelde de naam op van de allereerste christelijke Europeaan. Kent u haar?

Reinder de Jager onderzocht de geschiedenis van die moeilijk te definiëren ‘Europese waarden’, ds. Pieter Versloot de menselijke hang naar de ‘sterke man’ die weliswaar de democratie weerspreekt, maar desondanks ongekend populair is in Europa.

Jan de Jong dook de geschiedenis in en vond tastbare invloeden van Rome in... nee, niet in de middeleeuwse kerkgebouwen waar je ze zou verwachten, maar juist in de Nieuwe Kerk!

Als wij bidden voor Gewas en Arbeid terwijl tractoren de snelwegen blokkeren, als wij kijken naar het nieuws en politici smeken om hulpgoederen naar Gaza te sturen, als wij vasten en ingetogen op pad zijn naar Pasen... Dan doen wij dat niet alleen. En daar gaat dit nummer over.

Vriendelijke groet,
Annejet Fransen

P.S. Dit nummer gaat niet alleen naar abonnees van Kerk in Stad, maar ook naar alle lidmaten van de PG Groningen en PG Damsterboord. Cadeautje! Zo kunt u allemaal in de agenda lezen wat er rond Pasen plaatsvindt in kerkelijk Groningen.

Voorkant nummer 5.JPG

Editie 5 - 2024

Lees meer Bekijk pagina

Schrijf je in voor de nieuwsbrief