Onze dominee is detective
Gé den Boer

Een komisch verhaal over een jonge dorpsdominee die vol enthousiasme in zijn eerste gemeente bezig is. Toch heeft hij het idee dat hij het niet zo goed doet als zijn collega in de nabijgelegen stad. Daar hoort hij steeds lofprijzingen over, terwijl hij het zonder moet doen. Heeft zijn gemeente wel echt behoefte aan zijn pastorale zorg en aan zijn preken waar hij zoveel werk van maakt?

Op een gegeven moment zegt de dominee in zijn preek: “Dat heb ik al speurend als een detective ontdekt.” Na de dienst, tijdens de koffie, vertelt een mevrouw dat ze bijzonder is geraakt door zijn preek. Wat is de dominee blij. Eindelijk heeft zijn preek iemand geraakt. Op zijn vraag wat haar heeft geraakt, antwoordt de dame dat hij gezegd heeft dat hij eigenlijk een detective is. Zij heeft meteen een klusje. Haar demente moeder woont in een verpleeghuis en zegt dat er de laatste tijd steeds geld van haar verdwijnt. Of de dominee eens wat speurwerk wil verrichten. Dat wil hij graag doen.

Hier blijft het echter niet bij, want een gemeentelid wil graag weten of haar vader wel haar echte vader is. De dominee/detective gaat onderzoek doen. Hij krijgt veel waardering voor zijn detectivewerk, omdat hij menig raadsel weet op te lossen. Of hij dat altijd even tactvol doet, is de vraag.

Wanneer een uitgeprocedeerde familie hun toevlucht zoekt in de pastorie om uit handen van de politie te blijven, wordt besloten de kerk voor hen open te stellen en er dag en nacht dienst te gaan houden. De politie mag immers geen kerkdienst verstoren.

Bij zijn tienjarig ambtsjubileum ervaart de dominee dat hij niet alleen als detective, maar ook als dominee wordt gewaardeerd en dat ontroert hem.

Prettige contacten heeft de dominee met zijn buurvrouw Eef, die hij wel heel lief vindt. Zij studeert theologie en hoort bij de stadskerk van de populaire dominee. Zal hij als eenvoudige dorpsdominee haar hart kunnen stelen?

Een verhaal dat niet alleen op de lachspieren werkt en herkenning oproept, maar op subtiele en creatieve wijze ook actuele thema’s aanroert.

Boekbespreking13

Marijke Gehrels, Onze dominee is detective
Barneveld: Uitgeverij Plateau, 2021
ISBN: 978 90 580 4184 5 | € 17,99
E-book: ISBN: 978 90 580 4186 9 | € 11,99
Luisterboek: ISBN: 978 90 580 4189 0 | € 13,99

 

Cover nummer 13.JPG

Editie 13 - 2022

Lees meer Bekijk pagina

Schrijf je in voor de nieuwsbrief