Nieuws

Paus staat zegenen partners van hetzelfde geslacht toe
Paus Franciscus gaat akkoord met het zegenen door priesters van relaties tussen mensen van hetzelfde geslacht. In een verklaring van het Vaticaan waarin hij deze koerswijziging toelicht, zegt hij dat mensen die hun relatie door de zegen van God bekrachtigd willen zien niet aan een ‘uitputtend’ moreel onderzoek onderworpen mogen worden. In de verklaring wordt benadrukt dat deze zegen iets anders is dan een kerkelijk huwelijk, waarin de partners man en vrouw moeten zijn. De invoering van de zegen voor partners van het gelijke geslacht betekent dus niet dat de kerk dergelijke relaties goedkeurt. Het is ook niet de bedoeling dat de plechtigheid waarin een priester een stel zegent op een huwelijksceremonie lijkt. Deze wijziging valt haast samen met het moment dat de Church of England een document, Prayers of Love and Faith, uitgeeft waarin gebeden en teksten staan om de zegening van relaties tussen mensen van hetzelfde geslacht vorm te geven.
Bron: nos.nl en churchofengland.org

 

De Protestantse Kerk in Nederland wijst gemeenten op bewustwording rondom veiligheid
Half december is het dreigingsniveau voor terroristische aanslagen verhoogd van niveau 3 naar 4. Alhoewel kerken niet direct als doel van aanslagen worden gezien, wijst de Protestantse Kerk gemeenten op de factsheet ‘Kerk en veiligheid’ van het CIO (Interkerkelijk Contact Overheidszaken). Zo behoort het tot de mogelijkheden een welkomstcomité te organiseren die opvallende situaties zou kunnen herkennen, of het aanstellen van een veiligheidsfunctionaris, iemand die ervaring heeft vanuit politie of beveiligingswerk. Zo iemand zou een inventarisatie kunnen maken van mogelijke bedreigingen en risico’s en in overleg kunnen treden met bijvoorbeeld een wijkagent of nadenken over het plaatsen van camera’s.
Bron: protestantsekerk.nl

Veertigdagentijdkalender weer te bestellen
Via de website van de Protestantse Kerk is de veertigendagentijdkalender weer te bestellen. De kalender sluit aan bij het jaarthema ‘Ga mee’. Aan de hand van weekthema’s nodigt de kalender uit om te vasten, stil te worden, te lezen. Het is zo een mooie manier om op weg te zijn naar Pasen. Via de kalender kun je overigens ook meedoen met de vastenactie van Kerk in Actie. Dit jaar wordt een project in Colombia ondersteund.
Bron: protestantsekerk.nl

Nieuws1
cover nummer 1.JPG

Editie 1 - 2024

Lees meer Bekijk pagina

Schrijf je in voor de nieuwsbrief