Nieuws

Kees van Ekris verkozen tot Theoloog des Vaderlands
Tijdens de Nacht van de Theologie, vrijdag 27 oktober in Utrecht, is ds. Kees van Ekris verkozen tot Theoloog des Vaderlands. De titel Theoloog des Vaderlands wordt in Nederland jaarlijks door een jury toegekend aan een geleerde die een jaar lang de belangen van de godgeleerdheid moet behartigen en haar relevantie voor het maatschappelijk debat moet aantonen. Afgelopen jaar was die eer te beurt gevallen aan VU-hoogleraar Katja Tolstoj.

Kees van Ekris, geboren in 1972 in Veenendaal, is programmaleider van Areopagus, de afdeling binnen de protestantse zendingsorganisatie IZB die zich richt op de ‘contextueel-missionaire’ toerusting van predikanten. Daarnaast werkt hij mee aan de EO-podcasts ‘Eerst dit’, ‘Dit dus’ en ‘Moderne profeten’ en schrijft hij een maandelijkse column in het Nederlands Dagblad.

Daarnaast is de 27-jarige Thelma Schoon uitgeroepen tot Jonge Theoloog des Vaderlands. Zij neemt de titel over van PThU-student Tabitha van Krimpen. Thelma is diaken en jongerenpastor in de Oud-Katholieke Kerk en volgt een opleiding tot docent levensbeschouwing aan het Oud-Katholiek Seminarie. Zij is in het bijzonder geïnteresseerd in de kloostertraditie en hoe deze traditie openingen kan bieden voor nadenken over ‘levenskunst’, juist ook voor jongeren.

De prijs voor het beste theologische boek is gegaan naar Levenslessen van een rabbijn, van Awraham Soetendorp en Annemiek Leclaire. Het boek geeft inkijkjes in de rijke joodse historie en het leven en denken van een rabbijn.

Bron: nachtvandetheologie.nl

Nieuws21 - Kees van Ekris
Kees van Ekris

Vergadering Generale Synode Protestantse Kerk
Vrijdag 17 en zaterdag 18 november vergaderde de Generale Synode van de Protestantse Kerk. Zij vormt zogezegd het landelijk bestuur van de Protestantse Kerk. Punten op de agenda waren onder andere het nog voortdurende gesprek over de beroepsprofielen van predikanten en kerkelijk werkers, de toekomstbestendigheid van de bestuurs- en organisatiestructuur, het voortgaande gesprek in de kerk over gender en seksualiteit, het gesprek binnen de kerk over Israël en Palestina alsook het spreken van de kerk over dit precaire onderwerp.

Bron: protestantsekerk.nl

The Passion 2024 vanuit Zeist
Eind oktober maakte KRO-NCRV bekend dat de veertiende editie van The Passion op 28 maart 2024 georganiseerd zal worden in Zeist. Begin volgend jaar worden de castleden bekendgemaakt. The Passion is een muzikaal paasevenement dat live wordt uitgezonden op televisie. Voor The Passion werkt KRO-NCRV samen met partners als de Protestantse Kerk in Nederland, het Bartiméus Fonds en het Kansfonds. De gaststad voor The Passion Hemelvaart wordt pas later gepresenteerd.

Bron: rtlnieuws.nl

Cover nummer 21

Editie 21 - 2023

Lees meer Bekijk pagina

Schrijf je in voor de nieuwsbrief