Nieuws

72 moskeeën en drie kerken beschadigd in Gazastrook
De Israëlische aanvallen op de Gazastrook hebben sinds 7 oktober tientallen religieuze gebouwen verwoest of beschadigd. Er zijn 47 moskeeën vernietigd en drie kerken en 203 scholen beschadigd. Ook zijn 80 overheidsgebouwen getroffen door de Israëlische invallen. De Grieks-orthodoxe Sint-Porphyriuskerk is één van die kerken, een kerk waar veel vluchtelingen schuilden, omdat ze dachten daar veilig te zijn. Tegelijkertijd is het één van de oudste kerken van de wereld, het eerste gebouw is al uit de vijfde eeuw en vergroot en verder uitgebouwd door de kruisridders rond 1150.

Bron: BBC

Nieuws3
Sint-Porphyriuskerk, Pasen 2022. Foto: Joe Caltron, CC BY-NC 2.0

Protestantse Kerk onderstreept belang van rechtvaardige vrede voor Joden en Palestijnen
De Protestantse Kerk weet zich geroepen om zich in te zetten voor menselijke waardigheid, rechtvaardige vrede en vreedzaam samenleven voor Joden en Palestijnen. Ds. René de Reuver reageerde op 23 januari namens het moderamen van de generale synode op de petitie die werd aangeboden door Kairos-Sabeel Nederland. Deze organisatie zet zich in voor Palestijnse christenen. In de reactie stond aan het eind: "Als Protestantse kerk onderstrepen we het belang van een onmiddellijke vrijlating van alle gegijzelden, een blijvend staakt-het-vuren en internationale onderhandelingen gericht op een situatie waarin Joden veilig kunnen wonen in de staat Israël en Palestijnen veilig kunnen wonen in Israël en de Palestijnse gebieden.

“We zeggen dit vanuit een verscheurd hart. Wie zou niet wenen, die ziet wat er zich nu allemaal voltrekt in Israël en Gaza. Wie weet in deze een wijs woord te spreken? Vanuit deze verlegenheid weten we ons geroepen om ons als kerk in te zetten voor menselijke waardigheid – elk mensenkind is immers (even) kostbaar in de ogen van God –, rechtvaardige vrede en vreedzaam samenleven. Ofwel voor shalom/salem in het Heilige Land. In de hoop dat juist ook hier recht en vrede elkaar zullen begroeten met een kus (Psalm 85:11).”

Bron: PKN

cover nummer drie.JPG

Editie 3 - 2024

Lees meer Bekijk pagina

Schrijf je in voor de nieuwsbrief