Nieuws

Drie nieuwe classispredikanten PKN
Met ingang van 1 september zijn ds. Mark van Pelt, ds. Riemer Praamsma en ds. Ada Rebel benoemd als classispredikant in respectievelijk de classes Zuid-Holland Noord, Fryslân en Gelderland Zuid & Oost. Ze zijn benoemd voor een periode van vijf jaar, met een mogelijke verlenging van nog eens vijf jaar. De Protestantse Kerk in Nederland is verdeeld in elf classes. Elke classis heeft een eigen classispredikant. De eerste lichting classispredikanten begon in 2018. Met het vertrek van drie classispredikanten gaat in drie classes de tweede classispredikant van start.

Bron: protestantsekerk.nl

classispredikanten.JPG
V.l.n.r.: Mark van Pelt, Riemer Praamsma, Ada Rebel

Meerderheid van anglicaanse priesters wil homohuwelijk kunnen sluiten
Anglicaanse priesters en andere geestelijken zijn ruimdenkender over het homohuwelijk en de rol van vrouwen binnen de kerk dan de Engelse kerkleiding. Dat blijkt uit een grote enquête. Als het aan een meerderheid van de Engelse priesters en andere lagere geestelijken in de anglicaanse kerk ligt (53 procent), gaat hun kerk in de toekomst homohuwelijken sluiten. Dat is nu nog niet het geval. Ook zou tachtig procent van de Britse lagere geestelijken de benoeming van een vrouw tot aartsbisschop van Canterbury steunen. Dat is de hoogste positie binnen de Church of Engeland. Alle 106 aartsbisschoppen tot nu toe waren mannen. Pas sinds 2014 mogen vrouwen bisschop worden binnen de Engelse tak van de anglicaanse kerk. Dit alles blijkt uit een enquête door de krant Times onder actieve ‘eerstelijns geestelijken’ in de kerk. Twaalfhonderd deden mee: 6 procent van het totale aantal. Het betreft de grootste enquête die ooit onder hen in Engeland en Wales is uitgevoerd.

Bron: Trouw

Verbod op de jezuïetenorde in Nicaragua
De overheid van Nicaragua heeft de jezuïetenorde illegaal verklaard. Nicaragua-deskundige Julienne Weegels en jezuïet Eduard Kimman maken zich grote zorgen. De Sociëteit van Jezus, ook wel de jezuïetenorde genoemd, moet haar activiteiten in Nicaragua beëindigen. Eerder werd de jezuïtische onderwijsinstelling, de Universiteit van Centraal Amerika, al gesloten en werden de bezittingen ervan door de overheid in beslag genomen. Volgens de regering van president Daniel Ortega was de universiteit een ‘centrum van terrorisme’ en had de orde de belastingaangifte niet juist ingevuld. Volgens Kimman zijn jezuïeten kritische intellectuelen. De Sociëteit van Jezus beheert veel onderwijsinstellingen in de wereld, ook in Nicaragua. De orde is vanwege die kritische houding vaker verbannen. Zo zijn in Vietnam, China en Rusland al eens parochiekerken of colleges verboden.

Bron: Trouw

voorkant nummer 16.JPG

Editie 16 - 2023

Lees meer Bekijk pagina

Schrijf je in voor de nieuwsbrief