Levensvragen en lichtpuntjes
KEI-week 2023
Jasja Nottelman en Berend Borger, GSp
Extra - KEIweek16 - 4.JPG

Dit jaar troffen de ruim 500 KEI-lopers het: het was prachtig weer tijdens de KEI-week, de introductieweek voor nieuwe studenten in Groningen. De stad barstte van de terrasjes en de verenigingen en organisaties deden hun uiterste best om studenten te interesseren om lid te worden.

Vanuit het GSp – Studentenplatform voor Levensbeschouwing doen we er graag aan mee, present zijn tijdens de KEI-week. Niet omdat we leden moeten werven, maar omdat we graag aan studenten laten weten dat we er zijn. En dat de kerken het belangrijk vinden om er te zijn voor studenten. Voor studenten die wat dieper willen kijken dan de bodem van hun glas, zoals het op de banner staat. Dit jaar hadden we voor studenten een folder met aan de binnenkant vier favoriete recepten van Maaltijd & Meer, de wekelijkse eetgroep op de dinsdag. Die viel goed in de smaak!

Samenwerken met de SKLO
Tijdens de KEI en ook verderop in het jaar werken we graag samen met de SKLO, de Studentenkoepel Levenbeschouwelijke Organisaties. Het GSp is een van de leden van de SKLO en doet mee in gezamenlijke initiatieven. De SKLO heeft onder andere het spreekuur All Ears opgezet. Berend Borger (predikant bij de Remonstranten) en Jasja Nottelman (studentenpredikant GSp via de Protestantse Gemeente Groningen) zijn regelmatig te vinden bij het spreekuur, elke woensdagmiddag van 14:00 tot 16:00 uur in het Harmoniegebouw en de Energy Academy op de Zernike campus. Ook denken we mee in de voorbereiding van de Nacht van de Levensbeschouwing die dit jaar plaatsvindt op 4 oktober.

Luisterend oor en dankbaar zijn
Tijdens de KEI-week hadden we een ballenbak opgezet, met op verschillende ballen uitdagende levensvragen. Een van de vragen die door een student uit de bak werd gehaald was: Voor wie ben jij een luisterend oor? Er volgde een gesprek over hoe hij, door omstandigheden, een luisterend oor was geworden voor zijn moeder. En dat hij dat ook graag deed, maar ook wel zorgen had om zijn moeder nu er niemand meer thuiswoont. Een andere student pakte de bal met de vraag: Voor wie of voor wat ben je dankbaar? En hij bedacht zich niet en draaide zich om naar de vrienden die bij hem stonden en zei: Voor jullie natuurlijk! De vrienden voelden zich een tikje ongemakkelijk, maar het was ook duidelijk te zien dat ze het leuk vonden dat hun vriend het zei.

Heel jonge studenten
Op de informatiemarkt in het Forum kreeg de ballenbak belangstelling van wel heel jonge studenten in de leeftijd van twee tot acht jaar. Uiteraard mochten ze ook een bal uitzoeken. Sommige vragen waren wel wat erg ingewikkeld, maar een vraag als: Van wie heb je veel geleerd? was best goed te beantwoorden voor het vrolijke meisje van zes dat uiteindelijk weer wegliep met een prachtige roze bal met haar naam erop én de naam van haar vriendinnetje. Ook werden er nog een paar rake levensvragen toegevoegd door onder andere een jongen van acht die duidelijk graag over dit soort dingen nadenkt: Hoe ga jij de wereld redden? en Heb jij al iets liefs gedaan vandaag?

Spoor van Licht
Op de donderdag in de KEI-week was er een extra editie van Spoor van Licht in de Martinikerk. Meer dan honderdvijftig kaarsjes werden opgestoken door studenten en Stadjers. Verrast door de sfeer en de prachtige muziek – door een gregoriaans koor in afwisseling met Eeuwe Zijlstra op het orgel – genoot iedereen van deze mogelijkheid om binnen te kunnen lopen. Met de denderende muziek van de buren (Vindicat) op de achtergrond was de Martinikerk een baken van rust en bezinning in een hectische KEI-week.

voorkant nummer 16.JPG

Editie 16 - 2023

Lees meer Bekijk pagina

Schrijf je in voor de nieuwsbrief