Levenslessen van 100-jarigen
Ria van Dijk-Hilberts

Dit boek is een bundeling van interviews met honderdjarigen die het afgelopen jaar in de Volkskrant zijn verschenen en vindt haar oorsprong in het portret dat de schijfster maakte met een bijzondere Amsterdammer: Wim van Vollenhoven.

Marjon Bolwijn werd hiertoe destijds uitgenodigd voor zijn honderdste verjaardag. Door deze kennismaking werd ze nieuwsgierig naar het geheim van zijn vitaliteit maar ook hoe zijn levenservaringen hem hadden gevormd. Kort daarna bestond de Volkskrant honderd jaar (1 oktober 1921) en werd haar gevraagd een honderdjarige te interviewen die geboren was op 1 oktober 1921 en opnieuw was zij verrast door deze kennismaking. Eén plus één is twee: een serie levensverhalen was geboren naar aanleiding van het jubileum van de krant.

Een aantal interviews had ik het afgelopen jaar met heel veel interesse gelezen, maar niet allemaal, daarom kocht ik dit boek. Een boek dat je maar moeilijk weg kunt leggen wanneer je erin bent begonnen. Bijzondere verhalen voor iedereen die geboeid wordt door de ouder wordende mens en de geschiedenis van de laatste honderd jaar, gezien door diverse brillen… Hoe ouder je bent als lezer, des te meer zul je herkennen.

Van de achterflap:
“Wie hebben meer levenswijsheid verzameld dan de langstlevenden onder ons, de kleine groep mensen die honderd jaar is geworden? Velen groeiden op in armoede en moesten meteen na de lagere school aan het werk. Ze maakten de crisisjaren mee, de oorlog én de toenemende welvaart daarna. Paard en wagen zagen ze uit het straatbeeld verdwijnen en plaatsmaken voor de eerste auto’s. Hun dagelijks leven werd vergemakkelijkt door de komst van de wasmachine, stofzuiger en koelkast. En opgeleukt door de televisie en vakanties naar het buitenland. Vrouwen en arbeiders kregen de kans hun maatschappelijke positie en levenskwaliteit te verbeteren. De honderdjarigen die in dit boek hun levensverhaal vertellen, waren getuige van grote gebeurtenissen en veranderingen in de afgelopen eeuw.”

Marjon Bolwijk (geboren 1988) heeft haar journalistieke opleiding gevolgd aan de Hogeschool Windesheim en haar eerste journalistieke schreden zette zij bij Het Parool waar zij ruim negen jaar als journalist gewerkt heeft. Na de eerste vier jaar ging haar droom in vervulling en werd zij algemeen verslaggever en vijf jaar later maakte zij de overstap naar de Volkskrant waar zij meewerkte in de buitenlandredactie en onder andere aan het opiniekatern Het Betoog.

Marjon Bolwijn, Levenslessen van 100-jarigen
Amsterdam: Het Spectrum, 2022
ISBN 978 90 003 8519 5 | € 22,50
e-book: ISBN 978 90 003 8521 8 | € 12,99

Boekbespreking2
Voorpagina nummer 2.JPG

Editie 2 - 2023

Lees meer Bekijk pagina

Schrijf je in voor de nieuwsbrief