Lege hulzen of Face of War
Column Stadspredikant9 - 2

De Oekraïense kunstenaar Daria Marchenko maakte dit portret van Vladimir Poetin. Het is meer dan twee meter hoog en gemaakt van 5000 kogelhulzen. Vrienden hielpen Daria deze gebruikte kogels te vinden op straat.

Ze maakte het indrukwekkende portret al in 2015. Volgens het Kremlin gingen toen veel Russische soldaten op vakantie in Oekraïne. De vele hulzen vormen volgens Daria het bewijs, dat deze soldaten heel wat anders in hun handen hielden, dan een cocktail met een vrolijk vlaggetje erop. Ze zaaiden toen al dood en verderf. Elke huls staat voor een ‘interrupted life’: een onderbroken leven. Ze maakte het portret in haar appartement. “Slapen met hem in dezelfde ruimte was in het begin een beetje angstaanjagend,” vertelde ze. Ze noemde het portret ‘Face of War’ (het gezicht van de oorlog).

Afgelopen zondag was Vadim, een voorganger uit Kiev, te gast in de Martini wijkgemeente. Hij ontvluchtte met zijn vrouw en vier kinderen Oekraïne in een wit bestelwagentje. Hij vertelde het een en ander over hun levenssituatie. Zijn verhaal maakte diepe indruk op ons. Wat mij zo trof was dat er geen spoor van haat of boosheid op zijn gezicht te zien was. We zagen een Face of Love (gezicht van de liefde). Oorlog haalt het slechtste en het beste van mensen naar boven.

Column Stadspredikant9 - Sergei Supinsky

Tot Vadims verhaal was ik woedend op Poetin. Zijn woorden schiepen ruimte voor meer mededogen. Ik dacht: Stel je voor dat je de geschiedenis ingaat als de man van wie het gezicht bestond uit 5000 gebruikte kogels! Wat een verschrikkelijke last moet dat zijn, wat laat je dan een spoor van vernieling achter. Ik vroeg me af welk materiaal Daria Marchenko zou gebruiken om mijn gezicht af te beelden…

Ik bedacht me dat ik de afgelopen vijf jaar de uitdrukking ‘lege huls’ regelmatig heb gebruikt: op Selwerderhof. Hij staat in de standaardzin die het Dienstboek van de PKN gebruikt bij de begrafenis van een broeder of zuster: “Wij vertrouwen nu het lichaam van broeder of zuster N.N. toe aan de aarde, niet als een lege huls, maar als zaad dat gezaaid wordt voor de oogst.” Wat een hoopgevende zin voor al die lege hulzen op de straten in Oekraïne. Ze zullen opstaan en er zal recht gedaan worden.

Column Stadspredikant9.JPG

Ds. Pieter Versloot

cover nummer 9.PNG

Editie 9 - 2022

Lees meer Bekijk pagina

Schrijf je in voor de nieuwsbrief