Laten we dragers van eenheid worden
Taizéreis 2022

Van 16 tot en met 23 oktober bezochten zestien jongvolwassen Taizé (Frankrijk). Deze reis is een gezamenlijk initiatief van Doopsgezinde Kerk, GSp, PGG, Stadsklooster Groningen en Taizé-Vieringen Groningen en is mede mogelijk gemaakt door het Groene Weeshuisfonds. Hierbij een terugblik.

Christiaan Schoonenberg en Nick Everts
Extra - Taizéreis21 - 3

Na een lange reis met twee minibusjes kwam de groep precies op tijd aan voor de Taizé-thee. Broeder Sebastiaan, een van de Nederlandse broeders, heette ons welkom. Vervolgens kreeg iedereen een klusje voor de week toebedeeld. Van schoonmaken tot ‘s nachts de stilte bewaken en van voorraadbeheer tot koken. Naast een klusje voor elke dag, was er drie keer per dag een gebed en een maaltijd. De overgebleven tijd ging op aan bijbelstudie, ontmoetingen, bijslapen en groepsexcursies. De week dat wij er waren, was het met 500 gasten ’rustig’.

Bijbelstudie
De bijbelstudie had als overkoepelend thema ‘Laten we dragers van eenheid worden’, waarbij de broeders bij elke dag een voorstel gaven: vreugde ontvangen, dialoog bevorderen, broeder- en zusterschap van allen, solidariteit met heel de schepping, inzet voor christelijke eenheid en laat God ons hart één maken.

Uitstapje naar Cluny
Op eigen initiatief bezochten we Cluny: een stadje op tien minuten afstand van Taizé. Voor velen was de rijke en bijzondere geschiedenis van het voormalige klooster onbekend. En dat terwijl de laatste kloosterkerk tot de bouw van de Sint-Pieter in Rome de grootste kerk van Europa was en er zo’n 1400 kloosters onder Cluny vielen. In de liturgie viel de aandacht voor dodenverering op. De kerkelijke feesten Allerheiligen en -zielen bouwen hierop voort. Andere focuspunten van Cluny waren de godsvrede en stimulans van pelgrimeren naar onder andere Santiago de Compostella.

Extra - Taizéreis21 - 2
Kloosterkerk Cluny

Taizégebed
De gebedsmomenten worden gekenmerkt door liederen, lezingen, stilte en het zitten op de grond. Tijdens een extra ontmoeting met br. Sebastiaan stonden we onder meer stil bij de ontwikkeling van de liturgie van Taizé. Van een prachtige maar ook niet-toegankelijke liedcultuur naar canons en vierstemmige liederen met participatie. Hoogtepunt van de gebedsmomenten is het vrijdagavondgebed, waarbij de kruisiging van Jezus centraal staat.

 

Extra - Taizéreis21 - 4
Gebedsmoment in de kerk
Cover nummer 21.JPG

Editie 21 - 2022

Lees meer Bekijk pagina

Schrijf je in voor de nieuwsbrief