“Ik hoop op een fantastische studententijd”

In deze Stadjer ontmoeten we Ruben, Björn, Niels, Hugo, Lukas en Jelte. Deze vrienden zitten al zes jaar bij elkaar in de klas, op het Gomarus College in Groningen. In mei gaan ze eindexamen doen en daarna zullen hun wegen zich scheiden. Ik vroeg ze hoe het is om in de examenklas te zitten, hoe ze terugkijken op de coronatijd, wat ze gaan studeren en wat ze hopen voor de toekomst. Waar ze in ieder geval alle zes naar uitkijken, is de examenreis naar Pula in Kroatië, die ze alvast hebben geboekt: een appartement met privé-zwembad, vlak bij de zee. “Een speciale reis voor een speciaal moment. Want hoe mooi is het dat we dat diploma hebben gehaald!” zegt Ruben.

Annelies Noordhof-Hoorn
Stadjers7
V.l.n.r.: Jelte, Ruben, Björn, Lukas, Niels en Hugo

Ruben Meems (17) woont in Nieuw-Buinen
Doet het liefst: sporten en leuke dingen doen met zijn maten

"Eerlijk gezegd voelt het nogal onwerkelijk dat ik in de examenklas zit. Ik ga gewoon naar school en blijf bij met de leerstof. Maar het valt niet te ontkennen dat we in vwo-6 worden platgegooid met informatie.

"Wat betreft de coronatijd: ik denk dat ik er goed van af ben gekomen. Ik heb nooit last gehad van mentale problemen. Ook met school is het best soepel verlopen. Toch is het wel zo dat alle online lessen hebben bijgedragen aan een soort van stilstand; het leertempo ging snel omlaag. Verder werden de sociale contacten ook veel minder.

"Volgend jaar hoop ik Biologie te gaan studeren aan de RUG. Daarvoor heb ik een toelatingstoets moeten maken. De uitslag heb ik nog niet binnen, dus het is nog even afwachten. Als ik de toets niet heb gehaald, ga ik Bewegingswetenschappen studeren.

“Ik hoop dat ik mijn studie leuk ga vinden. Dat ik veel leuke mensen ga ontmoeten en ten slotte hoop ik ook op kamers te gaan. Verder wil ik – nu ik de tijd er nog voor heb – zo lang mogelijk blijven voetballen. Boven alles hoop ik op een samenleving zonder corona. Dat maakt alles toch een stuk makkelijker!”

Björn Kikkert (17) woont in Blijham
Doet het liefst: gamen.

"Het is raar om te beseffen dat dit alweer het laatste jaar is. Ik heb al zo lang op dezelfde school gezeten en dat gaat straks veranderen. Ik houd van een vaste routine, maar die gaat dan ook verdwijnen. Daarnaast ga ik de mensen van school – die niet in mijn vaste vriendengroep zitten – een stuk minder zien. Of misschien zelfs nooit meer.

"De coronatijd was voor mij niet heel anders dan anders. Ik ben altijd al best op mezelf geweest. Eigenlijk ging ik al niet zo vaak naar buiten om te stappen of om naar de stad te gaan. Ik vond online lessen ook wel weer relaxed omdat ik niet veel moeite hoef te doen voor school en thuis dus snel klaar was. En dus hield ik best veel vrije tijd over. Helemaal omdat ik niet meer hoefde te reizen (normaal drie uur). Het was natuurlijk wel jammer dat ik iedereen van school veel minder zag, maar ik heb me met gamen prima vermaakt.

"De komende tijd ga ik wat extra werken om te sparen voor een reis naar Australië. Ik wil volgend jaar daar gaan backpacken; reizen en werken. Een beetje levenservaring opdoen, nu het nog kan en ik er nog de tijd voor heb. Ik ben ook nog best jong als ik vwo-6 heb afgrond: nog maar zeventien jaar.

“Ik heb nog geen plannen gemaakt voor later. Ik weet zelfs nog niet welke studie ik wil gaan volgen. Daar heb ik ook nog wel wat tijd voor, maar het houdt me wel bezig. Wel heb ik voor mezelf duidelijk wat ik niet wil: ik ga niks met Biologie doen, maar misschien wel met Informatica, Scheikunde, Economie of met mijn diploma Cambridge Proficiency Engels. Maar wat het nu echt gaat worden, zal blijken.”

Niels Meems (17) woont in Nieuw-Buinen
Hij houdt van: sporten en samenzijn met z’n vrienden.

"Naast het feit dat we worden voorbereid op de examens, merk ik er niet heel veel van dat we in de examenklas zitten. Het voelt een beetje surrealistisch. Na al die tijd ben je zo gewend aan je school. School is voor mij een vertrouwde plek geworden. Maar tegelijk is het duidelijk dat we hier aan het afronden zijn. We maken de laatste grote opdrachten: het profielwerkstuk en de oefenexamens.

"Op mij persoonlijk heeft corona niet een enorme invloed gehad. De ‘coronatijd’ ben ik goed doorgekomen. Wat me wel dwarszat, was dat ik zoveel tijd met m’n vrienden heb gemist omdat je thuis online lessen had. Mentaal voel ik me prima. Ik kijk niet enorm negatief terug op deze periode.

"Volgend jaar hoop ik Biomedical Engineering (Biomedische Technologie) aan de RUG te gaan studeren. Dit is een numerus fixus-studie. Dus het is nog even afwachten of ik in september inderdaad met deze studie mag beginnen. Het zou erg zuur zijn als ik nog een andere studie zou moeten kiezen, omdat deze studie echt mijn topfavoriet is. Maar ik heb er een goed gevoel over.

“Ik hoop op een fantastische studententijd. Dat ik veel plezier ga beleven aan het studeren. Ik hoop dat ik veel mensen ga ontmoeten, maar ook dat ik met m’n beste vrienden om blijf gaan. Het belangrijkste is genieten. Deze periode beleef je maar één keer.”

Hugo Noordhof (17) woont in Groningen
Doet het liefst: voetballen, voetbal kijken en lezen (leest nu: De meeste mensen deugen)

“Dit examenjaar is voor mijn gevoel heel erg snel gegaan. Dat komt ook omdat we minder lesweken hebben dan normaal, omdat we ons moeten voorbereiden op de examens. Verder voelt dit schooljaar eigenlijk heel normaal en net als andere jaren. Het examenjaar is ook het enige jaar in de bovenbouw waarin we geen online lessen hebben gehad. Helaas hebben we wel veel excursies en gala’s gemist, maar er staat gelukkig nog wel een afsluitend feest op de planning. Maar ik ervaar geen stress van het feit dat ik in de examenklas zit. Ik sta er namelijk heel goed voor.”

“Tijdens de lockdowns had ik nergens last van, maar toen ik later terugkeek op de eerste lockdown merkte ik wel dat ik me die tijd heel erg heb verveeld, omdat je echt helemaal niks meer mocht. Ik heb natuurlijk wel regelmatig online contact gehad met mijn vrienden, maar dat was niet zo veel als op een normale schooldag en je kunt het totaal niet vergelijken met het contact dat je normaal hebt. Gelukkig had ik een bijbaantje bij een supermarkt. Dat kon dus nog wel doorgaan. En ik kon ook bijna elke week naar de kerk, omdat ik in het techniekteam zit. Mijn schoolresultaten hebben gelukkig niet geleden onder de lockdowns en de online lessen. Mijn cijfers werden zelfs een beetje beter, omdat ik bijna helemaal zelf kon bepalen hoe ik mijn tijd voor school indeelde. Dat vond ik heel fijn.”

“Volgend jaar ga ik Midden-Oostenstudies studeren aan de RUG. Het eerste jaar van mijn studie blijf ik nog thuis (Groningen) wonen, maar in het tweede jaar ga ik een half jaar in het Midden-Oosten wonen.”

“Ik hoop dat ik mijn studie kan doen en ervan kan genieten zonder beperkingen als gevolg van corona.”

Lukas Top (18) woont in Hoogeveen
Hij houdt van: sport en muziek en doet graag gezellige dingen met vrienden

"De examenklas vind ik tot nu toe wel meevallen, het is soms wel even een periode heel druk, maar het is prima te doen. Zeker als je kijkt naar alle bangmakerijen over ‘de examens’ die we de afgelopen jaren hebben moeten aanhoren.

"Ik vind het terecht dat jongeren in verband met corona de laatste tijd vaak in het nieuws komen. In feite hebben we gewoon een heel jaar aan fysiek onderwijs gemist en dat merk ik wel bij mezelf. Ik kan soms nog steeds niet de motivatie opbrengen om daadwerkelijk goed aan de slag te gaan voor iets. Door het thuisonderwijs ben ik veel minder voor school gaan doen. En op het moment dat we dan weer naar school konden, had ik niet direct de discipline paraat om hard aan het werk te gaan.

"Ik sta ingeschreven voor de studie Pharmacy (Farmacie) aan de RUG. Verder ben ik ook van plan om op kamers te gaan in Groningen zodra ik een geschikte kamer vind. (Mocht je nog iemand kennen met een kamer, stuur gerust een berichtje ;) toplukas7@gmail.com.).

“Ik hoop dat ik mijn studie met succes mag afronden en bovenal dat ik een fijne studententijd tegemoet mag gaan zonder alle ellende van corona en leenstelsels.”

Jelte Helmholt (17) woont in Groningen
Doet het liefst: volleyballen, afspreken met vrienden en piano spelen

"Dit examenjaar is best wel druk. Het is wel een leuk jaar. Misschien wel het leukste omdat je veel dingen afrondt. We hebben inmiddels zes jaar toegewerkt naar de examens. Ik vind het erg leuk om terug te kijken op de afgelopen zes jaar. Het examenjaar sluiten we af met de LSD (Laatste Schooldag).

"Je merkt dat er de laatste tijd in de media veel aandacht voor de negatieve invloed van corona op jongeren is. Op school kun je nu voor elk vak extra bijlessen krijgen. Dat is goed geregeld. Ik vermoed dat als we geen lockdowns zouden hebben gehad, het werktempo wat hoger zou liggen. Vanaf de vierde klas zaten we soms een periode thuis en een andere periode weer (half) op school. Dan kom je niet goed in de flow omdat je steeds je planning aan moest passen en alles erg onzeker was/is. Ik denk dat het wel negatieve invloed heeft gehad.

"Ik ga volgend jaar studeren bij de RUG. Ik ga net als Niels de studie Biomedical Engineering doen. Dit is een studie die onder andere gaat over het ontwerpen van protheses en radiologie. De studie heeft een numerus fixus. Op 15 april hoor ik of ik door ben of niet.

“Voor de toekomst hoop ik dat ik een Biomedical Engineer word. Ik hoop mezelf te kunnen redden. Verder heb ik nog niet veel toekomstplannen.”

Cover nummer 7.JPG

Editie 7 - 2022

Lees meer Bekijk pagina

Schrijf je in voor de nieuwsbrief