“Ik ben niet zo goed in boos worden, wel in tekenen”

Sanne Boekel (1995) woont en werkt in Groningen. Ze is kunstenares, waarbij illustratie en zeefdruk haar ‘ding’ is, en zij is docent op het Noorderpoortcollege aan de Verzetsstrijderslaan. Zondag 26 mei zal haar kunst centraal staan in een viering van Schoonheid met een Ziel, dat dit voorjaar als thema heeft: Er moet geleefd worden! In Sannes kunst gaat het eigenlijk altijd over het leven en wat daarin gebeurt. Ze heeft dit seizoen de flyer voor de kunstvespers binnen Schoonheid met een Ziel ontworpen.

Jasja Nottelman
Stadjer10
Sanne Boekel

Passie voor leerlingen
Als we met elkaar in gesprek raken, spreekt Sanne meteen met veel passie over de leerlingen die ze lesgeeft. "De afgelopen tijd deed een heel aantal leerlingen mee aan de Ramadan en dat leidde tot veel leuke gesprekken en vooral ook andere gesprekken dan anders. Het was mooi om te zien dat ze bewuster zo’n tijd beleven en ook hun houding ten opzichte van mensen om hen heen verandert.

“Ik ben een beetje per ongeluk in het onderwijs beland. Ik heb van 2014 tot 2018 Minerva gedaan en daarna ging ik als zzp’er aan de slag als kunstenaar. Daar zaten al snel een aantal educatieprojecten bij. Toen vroegen ze me vervolgens of ik voor één jaar als gastdocent aan de slag wilde bij het Noorderpoortcollege en zo ben ik erin gerold. Naast dit werk studeer ik orthopedagogiek aan de RUG.”

Kinderbiënnale in het Groninger Museum
"De afgelopen tijd heb ik hard gewerkt, samen met andere kunstenaars, aan de Kinderbiënnale. Die is 9 maart geopend en zal tot begin november van dit jaar te zien zijn. We hebben samen met kinderen gewerkt aan het thema: A Better Place.

“Ik heb me vooral beziggehouden met emoties. Voor emoties wordt weinig ruimte gemaakt. Het lijkt erop dat emotie een zwaktebod is, maar ik denk dat kwetsbaarheid je mens maakt. Ik vind het belangrijk dat kinderen leren dat het erbij hoort. Je leert het als volwassen mens zo snel af. Je moet je ‘eroverheen zetten’. Maar boosheid bijvoorbeeld is een grens aangeven. Ik denk dat als we andere gesprekken kunnen voeren, we ook een andere samenleving krijgen. Maar dat vraagt wel wat oefening! Ik heb in de tentoonstelling een aantal emoties via tekeningen vormgegeven: Woede, angst, vreugde, verdriet en schaamte.”

In het magazine dat bij de Kinderbiënnale is uitgegeven (overigens prachtig van illustraties voorzien en vormgegeven door Sanne) staat Sannes werkwijze als volgt omschreven: ‘Om te laten zien hoe belangrijk emoties zijn heeft Sanne Boekel ’VOEL’ gemaakt. Een interactieve installatie waarin je uitgenodigd wordt om te spelen met de vraag: Wat voel je nu? Het antwoord op die vraag kan op ieder moment, en voor iedereen, anders zijn. Door emoties fysiek ruimte in te laten nemen, kun je eromheen lopen, afstand nemen, kijken wat er gebeurt en er samen over praten.’ Ze heeft een groot kralenspel gemaakt. De kralen kunnen over de emotiebanen worden geschoven en zo kun je uitvinden waar je met je emoties zit. “Door te luisteren naar je emoties kun je van jezelf een fijnere plek maken.”

Vraag of frustratie
“In het maken van werk word ik gedreven door een vraag of een frustratie. Waarom doen we wat we doen? We leven in een absurde samenleving, de vraag daarbij is voor mij: Hoe moet je leven? Hoe zinvol is het om activist te zijn? Hoe kunnen we een gesprek voeren over alles wat ons bezighoudt? Mijn werk is in die zin altijd een proces dat leidt tot nieuwe observaties. Het betekent ook dat ik altijd aan sta. Het maken is voor mij een noodzaak, altijd maar weer eromheen lopen – hoe verhoud je je ertoe? Welk verhaal kan ik vertellen? Ik probeer mijn eigen emoties hierin te reguleren. Ik ben niet zo goed in boos zijn, wel in tekenen. Op die manier ben ik aan het actievoeren. Van demonstraties raak ik altijd overprikkeld, met tekenen kan ik er op mijn manier mee bezig zijn. Zo kies ik per kwartaal een non-profit project en vraag me altijd af waar ik van waarde kan zijn.”

Voor wie werk van Sanne wil zien: bezoek de Kinderbiënnale in het Groninger Museum.
26 mei 17:00 uur Martinikerk: Schoonheid met een Ziel in de serie ‘Er moet geleefd worden’.

Stadjer10 - Win een ton
Werk van Sanne: ‘Win een ton’
Voorkant editie 10.JPG

Editie 10 - 2024

Lees meer Bekijk pagina

Schrijf je in voor de nieuwsbrief