Hongerdoek

In vroegere tijden, vóór de Reformatie, werd in de veertigdagentijd het altaar – met alles erop en erbij – afgedekt. Dit doek noemde men het hongerdoek. Dit kon heel eenvoudig zijn, maar vaak werd het ook beschilderd met symbolen of voorstellingen die te maken hebben met de lijdenstijd en de opstanding. In de Stefanuskerk aan de Noorddijk heeft een aantal gemeenteleden het initiatief genomen om iets dergelijks te doen.

Alice Henkel
Extra - Hongerdoek4.JPG
Hongerdoek in de Stefanuskerk

In voorgaande jaren waren er al eens kleinere panelen beschilderd, waarbij iedere zondag in de veertigdagentijd een ander paneel op de avondmaalstafel gepresenteerd werd. Dit jaar besloot men dat er acht panelen beschilderd zouden worden, voor iedere zondag in de veertigdagentijd één, plus één extra en die dan samen te voegen tot een geheel in een lijst. Dit werk komt vanaf zondag 26 februari op een ezel in het koor te staan.

De thema’s voor de zeven zondagen vond men in overleg met ds. Jan Wilts in de uitgave ‘Uit liefde voor jou’, het veertigdagentijdmagazine van Kerk in Actie.

  • Het begint op zondag 26 februari met de worsteling van Jezus in de woestijn (Mattheüs 4:1-11).
  • Zondag 5 maart is Jezus op de berg samen met Petrus, Jacobus en Johannes en zien zij Mozes en Elia (Mattheüs 17:1-19).
  • Zondag 12 maart is de ontmoeting bij de waterput van Jezus en de Samaritaanse vrouw (Johannes 4: 5-26).
  • Zondag 19 maart is het wonder van de blinde die ziende werd, hem vielen de schellen van de ogen (Johannes 9:1-13 & 26-29).
  • Zondag 26 maart is het thema de opwekking van Lazarus (Johannes 11:1-4 & 17-44).
  • Zondag 2 april – Palmpasen – staan de zalving met kostbare olie en de reacties daarop centraal (Mattheüs 26:1-27 & 66).
  • Zondag 9 april – Pasen – Het lege graf in de tuin van Getsemane en de ontmoeting na de opstanding (Johannes 20:1-18).

Het fraai gekleurde achtste paneel maakt het geheel af en misschien komt er nog een tekst bij, maar dat is nog niet bekend. Iedere zondag na de dienst staat de Stefanuskerk open voor bezoekers en kunt u het komen bezichtigen.

Voorpagina nummer 4.JPG

Editie 4 - 2023

Lees meer Bekijk pagina

Schrijf je in voor de nieuwsbrief