Het wilde eiland
Ria van Dijk-Hilberts

Een bijzonder boek. Geschiedenis heeft mijn interesse en toen ik deze titel tegenkwam op de lijst van te downloaden boeken voor mijn e-reader, dacht ik meteen: boeiend, dat wil ik lezen!

Het is geschreven door Karen Swan en voor het schrijven van dit boek heeft ze zich verdiept in de historie van de St Kilda-archipel bij de Buiten-Hebriden, ongeveer honderdvijftig kilometer buiten de Schotse kust: de St Kilda-eilanden. Deze vulkanische eilanden zijn zeker al twee millennia bewoond. De gemeenschap die het eiland Hirta bewoonde (de schrijfster noemt dit eiland: Sint Kilda), ging uiteindelijk ten onder door epidemieën en fundamentalistische dominees.

In 1930 werden de laatste bewoners van Hirta geëvacueerd; een gemeenschap die daar zeker twee millennia woonde en een ‘buitenbeentje’ was van het Britse Rijk. De bevolking was geheel selfsupporting; alleen suiker, thee en meel werd van tijd tot tijd aangevoerd en dan moest de bevolking ook hun ‘belasting’’ betalen – in de vorm van wol en schapenvlees!

Hoe kon een dergelijke gemeenschap in stand blijven? Die vraag vormt de basis van deze roman. Er was een absolute democratie en alle bezit was gemeenschappelijk. Na het ontbijt en het ochtendgebed vergaderden de mannen over het te verdelen werk van die dag en de vrouwen hadden hun ‘vrouwentaken’, waaronder het verwerken van de wol en de dagelijkse zorg voor hun gezinnen. De dominee had als neventaak het onderwijs aan de jongeren. De behuizing was uiterst primitief.

In deze gemeenschap speelt dit boek. Het is zo geschreven dat je er helemaal in meegenomen wordt en als het ware met de hoofdpersoon, Effie, meegaat de kliffen op om er eieren te zoeken van de zeevogels die daar hun nesten hebben. Het valt niet altijd mee. De plaatselijke ‘zuster’ (die vrijwillig naar dit eiland is gekomen) zorgt voor de basisgezondheidszorg en zij is degene die er uiteindelijk voor zorgt dat de hele bevolking geëvacueerd kan worden naar het vaste land. Daar krijgen ze de gelegenheid weer een nieuw bestaan op te bouwen. Een ingrijpende gebeurtenis!

Zoals overal en altijd: verliefdheden spelen een belangrijke rol. Maar wat mij ook ontroerde in dit verhaal is de verbondenheid en de trouw naar elkaar in moeilijke tijden, en ook later wanneer ze op het vaste land zijn.

Karen Swan is een plezierige schrijfster en dat maakt het lezen van dit boek heel aangenaam.

Boekbespreking4

Karen Swan, Het wilde eiland
Haarlem: Xander Uitgevers, 2023
ISBN 978 94 016 1922 6 | € 22,99
E-book: ISBN 978 94 016 1923 3 | € 11,99

Cover nummer 4.JPG

Editie 4 - 2024

Lees meer Bekijk pagina

Schrijf je in voor de nieuwsbrief