Hannah Westerink: een bron van hoop!

Op 18 januari jongstleden had ik een interview met Hannah Westerink. Ze is studente theologie in Groningen en zit nu in het tweede jaar van de master predikantschap. Het afgelopen jaar liep Hannah stage in de Nieuwe Kerk, en ik wilde graag van haar weten hoe dat voor haar was.

Stadjer2

Hoe kwam het dat je theologie in Groningen ging studeren?
"Ik heb eerst vier jaar psychologie gestudeerd en mijn bachelor afgerond. Ik was er lang van overtuigd dat ik psycholoog wilde worden. Daarnaast heb ik altijd al een grote interesse voor theologie gehad, maar het was voor mij nooit echt een optie om het te gaan studeren. Toch, tijdens gesprekken met een studiecoach begon dat vlammetje steeds meer te branden. De keuze voor de Protestantse Theologische Universiteit (PThU) was snel gemaakt; ik woonde al in Groningen en had hier mijn leven opgebouwd, dus hier wilde ik niet weg.

“Ik dacht in eerste instantie aan de master Geestelijke Verzorging; een voor mij veilige keuze door mijn studie psychologie en de Predikantsmaster leek me een stuk spannender. Op een gegeven moment bedacht ik om beide masters te combineren, maar doordat er een nieuw curriculum kwam, kon dat niet meer. Ik moest een keuze maken en merkte dat de Predikantsmaster toch meer aan mij trok. Of zoals mijn zus grappend tegen mij zei: ‘Lieverd, je bent Henri Nouwen niet.’ Nu merk ik ook hoe ik geniet van het voorbereiden van een preek: eerst alles te lezen wat los en vast zit, het schrijven en daarmee het creatieve proces, maar ook vervolgens het voordragen; toch een soort performen. En daarbij zit er ook een hoop psychologie in dit vak; in pastoraat natuurlijk, maar zeker ook in het schrijven van preken. Maar uiteindelijk was mijn grootste drijfveer om theologie te studeren denk ik dit: theologie heeft voor mij iets wat psychologie niet heeft; een Bron van hoop waarvan ze uit mag delen. Daar wil ik me voor inzetten!”

Je hebt het afgelopen jaar stagegelopen in de Nieuwe Kerk. Hoe ben je daar gekomen?
“Eerlijk gezegd kende ik de kerken in de stad niet zo goed, maar ik zocht naar een gemeente waar veel mogelijk is en die actief is in de buurt waar zij zit. Ooit heb ik in de premaster een opdracht gemaakt over een cantatedienst in de Nieuwe Kerk. Veel herinnerde ik me er niet meer van, wel dat ik het prachtig vond en nog wist hoeveel ruimte ik er ervaarde. Ik besloot de knoop door te hakken en een stagemail te schrijven. Evert Jan reageerde direct enthousiast, waardoor ik ook weer enthousiast werd.”

Wat betekende het voor jou dat je in deze stadskerk midden in jouw studentenstad stageliep?
“Het gebouw van de Nieuwe Kerk is natuurlijk prachtig. Een bron van rust midden in de chaos van het leven, van een prestatiemaatschappij en van een drukke stad. Binnen word je meegevoerd door de liturgie en of je nou tot rust komt door het gebouw, de overweging of door de muziek; het is even een andere wereld dan de wereld waarin wij ons continu bewegen. Het is een tegenover. De kerk moet denk ik ook een tegenover zijn. Zowel wat betreft rust in de chaos, als om stil te staan bij waar het nu echt om draait.”

Je bent daar een jaar stagiaire geweest. Hoe heb je dat ervaren?
“Ik vond het fantastisch! Ook wel echt een spannende periode, ik was na 7,5 jaar studeren vooral gewend om in de boeken te zitten. Eén hoogtepuntje was toch wel dat ik in september mee mocht spelen in het theaterstuk Noach. Sowieso, hoe heerlijk is het om als volwassene weer te kunnen ‘spelen’! Daarmee heb ik ook echt genoten van de creativiteit die er is in de Nieuwe Kerk.”

Waren er andere mooie projecten of verhalen die je erg zijn bijgebleven of die je speciaal vond?
“De ‘Kerst Walk-Thru’ die samen met Het Pand werd georganiseerd. Ingeschreven worden bij de keizer, langs een echte ezel en levende kerststal, en aan het eind een persoonlijke zegen meekrijgen. Ik vond het mooi dat mensen zo toch iets meekregen van de boodschap van het kerstverhaal; een boodschap van hoop die misschien nu nog wel harder nodig is. Ook het (beginnende) project met Jonge Harten, het samen zoeken naar verhalen van betekenis. Blijven zoeken naar oude en nieuwe verhalen om die vervolgens met elkaar te verbinden.”

Wat heb je allemaal geleerd in dat stagejaar?
“Het eerste half jaar draaide met name om pastoraat. In gesprekken zoeken naar verbinding, zoeken naar de ander, dat vond ik waardevol en bijzonder. Het tweede half jaar draaide om (s)preken en vieren. Mijn eerste preek? De dag ervoor wilde ik het liefst mijn hele preek omgooien en die nacht heb ik weinig geslapen. Sta je daar… Toch, daar heb ik het ook eens met een andere predikant over gehad, een gemeente geeft je ook veel vertrouwen om daar maar gewoon te gaan staan. Uiteindelijk vond ik het fantastisch om te doen; als dit toch eens je werk is.”

Je hebt je stage in de Nieuwe Kerk bijna afgerond. Is het moeilijk om daar weg te gaan?
“Haha, ik heb nog wel even gedacht om de stage hier te verlengen. Ik heb het hier heel goed gehad, maar ik heb ook zin om ergens anders nieuwe ervaringen op te gaan doen! Daarbij woon ik natuurlijk gewoon in Groningen, dus ik ben er vast nog vaak genoeg te vinden.”

Wat zijn je plannen voor de toekomst?
“Vanaf maart ga ik stagelopen in Leeuwarden, weer in een stadsgemeente. En wat ik daarna ga doen? Dat durf ik niet zo te zeggen. Predikantschap ligt voor de hand, maar wie weet. Naast mijn studie en stage ben ik student-assistent Ethiek, dat vind ik ook heel tof. We gaan het wel zien!”

Dat klinkt als een mooi enthousiast verhaal! Het klinkt alsof je je echt gaat inzetten voor die bron van hoop die theologie is!

Rachel Wardenaar
Cover nummer 2.JPG

Editie 02 - 2022

Lees meer Bekijk pagina

Schrijf je in voor de nieuwsbrief