Gesluierde jaren
Gé den Boer

Het leven lacht de kleine Shohreh Feshtali toe in het verwesterde Perzië van sjah Mohammed Reza Pahlavai. Als echter op 1 april 1979, ze is dan negen jaar, de Islamitische Republiek Iran wordt uitgeroepen, verandert het land in een streng religieus fundamentalistische staat, waarin razzia’s en openbare executies aan de orde van de dag zijn.

Alle meisjes en vrouwen moeten volledig gesluierd over straat. Er mag geen plukje haar zichtbaar zijn. Ook make-up is uit den boze. Op de middelbare school gaat regelmatig de directrice over het schoolplein met een schaar in de hand om haren die toch tevoorschijn komen af te knippen. Om lipstick te verwijderen gebruikt ze een gemene en pijnlijke methode. Bij overtreding van de strenge wetten geldt de doodstraf, die wordt voltrokken door openbare ophanging of steniging.

Contacten tussen jongens en meisjes zijn ten strengste verboden. Wanneer iemand zou zien dat ze met elkaar praten, kan dat enorme consequenties hebben. Alles moet daarom met de grootste voorzichtigheid en in het diepste geheim plaatsvinden. Ouders bepalen wanneer zoon of dochter gaat trouwen en met wie.

Shohreh raakt verliefd op een jongen van haar school. Door verhuizing met haar ouders naar een andere stad is ze dan ook ten einde raad. Op haar nieuwe school maakt ze kennis met een groep meisjes die de ‘bad girls’ vormen. Eerst zien ze Shohreh als een spionne – haar vader is burgemeester – maar als ze huilend op de grond valt en aangeeft dat ze zich zo alleen voelt en net als hen niets moet hebben van al die onzinnige regels, hoort ze er vanaf dat moment bij: “We zijn echt hoor. We zijn cool. Heel anders dan al die pinguïns die hier rondlopen!” Langzaamaan begint haar leven weer kleur te krijgen.

Wanneer ze enige tijd later haar grote liefde Tiam ontmoet, is ze dolgelukkig. Door haar ouders allerlei leugens te vertellen krijgt ze af en toe de gelegenheid om hem stiekem te ontmoeten en samen met hem en zijn vrienden leuke feestjes te vieren. Uiteraard in het geheim. Het meeste contact is telefonisch als haar ouders niet thuis zijn.

Met Tiam is ze vastbesloten om Iran te verlaten en met hem in een vrij land een nieuw leven op te bouwen en een gezin te stichten. Verschillende keren heeft Shohreh echter een nachtmerrie waarin zich steeds hetzelfde afspeelt. Helaas wordt deze op een gegeven moment werkelijkheid en komt er een dramatisch einde aan de liefde tussen Tiam en haar.

In 1993 weet Shohreh met haar toenmalige man naar Nederland te vluchten. Jammer dat hier niets over beschreven wordt.

Aangrijpend en indrukwekkend wat mensen in een religieuze hel nog van het leven weten te maken.

Shohreh Feshtali, Gesluierde jaren: Verloren vrijheid, verborgen liefde
Utrecht: Batavia, 2021
ISBN: 978 94 932 4402 3 | € 17,95
E-Book ISBN: 978 94 932 4408 5 | € 9,95
Luisterboek ISBN: 978 94 621 78 46 5 | € 16,95

 

Extra - Boekbespreking17

-

Cover 19.JPG

Editie 19 - 2022

Lees meer Bekijk pagina

Schrijf je in voor de nieuwsbrief