Genezen door het Woord
Rond de kansel van Kimswerd V

Een heel bijzondere kansel is te vinden in de Laurentiuskerk van Kimswerd, een dorpje vlak bij de Friese havenstad Harlingen. Die houten preekstoel uit het jaar 1695 heeft vijf panelen en op elk daarvan is een Bijbels verhaal afgebeeld. Dit keer tot slot het vijfde paneel.

Tonko Ufkes
Houten broek22 - 5 tekstband
Foto’s: Jan Bos

‘Petrus opgaende na den tempel met Joannes geneest eenen kreupel geboorn’

Het vijfde paneel op de kansel van Kimswerd verbeeldt een verhaal uit het Nieuwe Testament, uit Handelingen 3 en 4. Daar wordt verteld dat de apostelen Petrus en Johannes voor het middaggebed naar de tempel gaan en staan blijven bij een kreupele bedelaar. Alle dagen wordt deze bedelaar door zijn kameraden naar de tempelpoort gebracht: dus dag in, dag uit wordt hij gebracht en waarschijnlijk ook weer opgehaald. Het is bijna een ingevlochten verhaal; de trouwe hulp door die niet verder genoemde kameraden, door echte vrienden die op de achtergrond blijven.

Op het paneel kijkt de kreupele bedelaar naar beide apostelen links van hem en dit is het moment waarop Petrus volgens het verhaal zegt: “Kijk ons aan.” Daarna komt het vervolg waar Petrus de opdracht geeft: “In de naam van Jezus Christus van Nazaret, sta op en loop.” Petrus geeft een hand en meteen komt er kracht in de voeten en enkels van de verlamde man. Die hand is belangrijk, maar het gaat om het woord; het woord ‘in de naam van’. Dat is gericht aan de bedelaar en gaat misschien verder: het is bedoeld voor alle verlamde mensen in een verlamde wereld.

Nadat de kreupele bedelaar genezen is, volgt een toespraak van Petrus en duizenden mensen bekeren zich – ook zij staan op en beginnen een nieuw leven.

Het verhaal op dit vijfde paneel gaat over de kracht van het Woord, zoals eigenlijk alle vijf panelen gaan over de kracht van het Woord met een hoofdletter. Op dit vijfde paneel zijn de bedelaar, Petrus en Johannes afgebeeld, maar vooral ook de tempel. Of misschien beter: het is niet de tempel van Salomo in het verre Jeruzalem, want het gebouw lijk op een kerk. De kerk van Kimswerd.

Op dit vijfde paneel heeft de tempel precies dezelfde gedraaide kolommen als de kansel van Kimswerd, de kansel waarop het Woord van de HEER klinkt.

cover nummer 23.JPG

Editie 22 - 2023

Lees meer Bekijk pagina

Schrijf je in voor de nieuwsbrief