Gecertificeerd amateurtheoloog
Agnes de Vos

Verre zij het van mij om te doen alsof ik nu verstand van theologie heb. Integendeel; sinds ik vier jaar geleden begon aan de cursus Theologische Verdieping voor Geïnteresseerden (TVG) die op initiatief van de Protestantse Kerk ook in Groningen wordt gegeven, ben ik me er steeds meer van bewust geworden dat theologie een heel moeilijk onderwerp is om verstand van te hebben. Het certificaat dat ik ontving in mei, aan het eind van mijn derde jaar (na een jaar vertraging als gevolg van corona), zegt dan ook alleen maar dat ik aan de cursus heb deelgenomen. Wat ik er heb geleerd, moet nog blijken.

Toch kan ik deze cursus warm aanbevelen aan iedereen die zijn kerklidmaatschap serieus neemt. Het is namelijk buitengewoon interessant en wetenswaardig om je bijvoorbeeld te verdiepen in de geschiedenis van die kerk. Hoe zijn we de kerk geworden die we nu zijn en welke beslissingen zijn daarbij genomen om welke redenen? Al even belangwekkend is het om kenners te horen vertellen over het ontstaan van de Bijbel – Oude en Nieuwe Testament. Zitten zulke docenten eenmaal op hun praatstoel, dan hoor je nog eens wat, en dan is een avond zo voorbij. Als je dan met net wat meer achtergrondinformatie nog eens naar een willekeurige bijbeltekst kijkt, dan valt er nog heel wat over te zeggen. En dan hebben we het nog niet over de vertaalslagen vanuit het Hebreeuws, Aramees of Grieks gehad.

Vooral in ons eerste jaar werd ik zeer geboeid door het vak Dogmatiek. Je zou zeggen: de tijd van dogma’s komt steeds verder achter ons te liggen, en voor mij is dat ook zo. Maar toen de vraag aan de orde kwam waar die dogma’s ooit vandaan gekomen zijn, heb ik wel mijn oren gespitst, want als je weet hoe iets ontstaat, kun je het soms ook makkelijker plaatsen. Dogma’s zijn ooit geformuleerd omdat er gelovigen waren die daar behoefte aan hadden. En het is natuurlijk de vraag of die behoefte nog steeds bestaat. Maar daar kom je pas achter als je het er met elkaar over hebt. Wat geloof jij, en vind je het belangrijk dat ik precies hetzelfde geloof?

Op één van mijn favoriete websites kwam ik onlangs een citaat tegen dat me ook in dit verband bijzonder aansprak. Het was in het Engels, dus ik zal het maar even vertalen: ‘Ik ben er volkomen van overtuigd dat God allerlei soorten genade in huis heeft als onze theologie niet helemaal klopt. Maar ik weet niet helemaal zeker hoe God het opneemt als we in ons leven miskleunen op het gebied van het liefhebben van onze naasten, het zoeken naar gerechtigheid en de keuze voor barmhartigheid.’

Maar ook als je niet zozeer op zoek bent naar een geloof dat al je vragen beantwoordt, als wel naar een geloofsgemeenschap waar je je veilig voelt om al die vragen te stellen, kun je goed terecht bij TVG Groningen.

Dik kans dat je mensen met soortgelijke vragen treft.

Voorkant nummer 14.JPG

Editie 14 - 2023

Lees meer Bekijk pagina

Schrijf je in voor de nieuwsbrief