Experimenteren met smaken: mosterd maken

Na lang inspiratie opdoen en brainstormen, is sinds maart 2023 het bestaan van Mosterd eindelijk een feit! Mosterd wil een plek in stad zijn voor twintigers en dertigers, waar ruimte is voor onverwachte ontmoetingen, verbinding, creativiteit en gesprekken over leven en geloof. Een plek voor hoofd, hart en handen. Mosterd is voor wie met liefde zin geeft voorbij grenzen!

Tirtsa Liefting-van den Toren
c Kerk en Samenleving10 (Groot)

Dit is Mosterd
Als nieuw initiatief wordt Mosterd gedragen door de Diaconie en de Protestantse Gemeente Groningen. Ze heeft haar plek gevonden in de sociale onderneming Salmagundi’s. Daar zijn we in de komende maanden te vinden met een Open Café, Mosterd na de Maaltijd en andere events! Daarnaast worden deze eerste maanden gebruikt om verder na te denken over het hoe en wat van Mosterd; dat willen we bewust samen doen met de doelgroep en dus ook al doende ontdekken. Vanuit de inzichten die daardoor ontstaan willen we toewerken naar een programma voor volgend jaar, maar bijvoorbeeld ook een website. Op dit moment is Mosterd al te volgen via haar eigen Instagramkanaal, de website van de Nieuwe Kerk en Kerk in Stad of kan men zich aanmelden voor een nieuwsbrief over aankomende activiteiten via .

Mosterd maken
Donderdagavond 20 april ging Mosterd officieel van start! En hoe kan dat nu beter dan door samen Mosterd te maken, zowel in letterlijke als figuurlijke zin. Tijdens de avond kon iedereen aan de slag met zijn of haar unieke potje mosterd. In de basis is mosterd een vrij simpele smaakmaker, gemaakt van mosterdzaad, azijn, water en wat zout en suiker. Het wordt interessant wanneer je gaat experimenteren met extra smaken, zoals peper, koriander of dille. Dat gebeurde tijdens de avond volop!

Naast het maken van een eigen mosterd, draaide het ‘mosterd maken’ deze avond ook om wat Mosterd is en wat het allemaal zou kunnen zijn. Tenslotte is Mosterd nog een plek in wording en een plek die we samen met de doelgroep willen vormgeven. Tijdens de avond gingen we dus samen in gesprek over vragen als ‘Wat zijn momenten waarop jij je verbonden voelt?’ of ‘Wat zijn thema’s waar je met anderen over van gedachten zou willen wisselen?’

Daaruit kwam naar boven dat verbondenheid op heel veel verschillende manieren kan worden ervaren, bijvoorbeeld in de natuur of wanneer je samen met iemand anders iets bijzonders meemaakt, over hetzelfde enthousiast bent of dat moment waarop je elkaar opeens begrijpt. Qua gespreksthema’s gaven verschillende mensen aan het leuk te vinden om door elkaar geïnspireerd te worden over kunst, muziek, recepten of hippe duurzame kleding. Iemand anders bracht het thema of de vraag in ‘waar je de grens/balans trekt tussen assertiviteit en eigenwaarde tegenover dienstbaarheid en/of de minste willen zijn’.

Naar aanleiding van de antwoorden die werden gegeven ontstonden allerlei mooie en open gesprekken. Dit werd alleen maar versterkt door Chris Cave, die als muzikant en spoken word-artiest zijn bijdrage leverde aan deze avond. In zijn woorden en muziek creëert hij namelijk bewust ruimte voor kwetsbaarheid, emoties en de grote thema’s van het leven.

Terugblik
Als team kijken we terug op een mooie en geslaagde eerste avond, al is het maar omdat er door de aanwezigen nog lang na geborreld werd in Salmagundi’s. Het was een mooie en diverse groep die de eerste avond aanwezig was. Sommigen waren gekomen door een persoonlijke uitnodiging, anderen via een bericht op de website van de Nieuwe Kerk en zelfs een paar doordat ze toevallig onze Instagrampagina waren tegenkomen. De leeftijden liepen uiteen van begin twintig tot eind dertig. Ondanks de diversiteit van de groep waren eigenlijk alle eerste reacties positief. Men gaf aan een mooie avond te hebben gehad met goede gesprekken. Chris, die in eerste instantie als muzikant was gekomen, was zo enthousiast dat hij aangaf ook graag een keer als deelnemer aan te sluiten.

voorkant nummer 10.JPG

Editie 10 - 2023

Lees meer Bekijk pagina

Schrijf je in voor de nieuwsbrief