Een dagje inspiratie: Amsterdam en Utrecht

Een maandag in augustus: in twee auto’s reizen we met z’n zessen naar Amsterdam en Utrecht, op inspiratiereis. We gaan ontdekken wat we kunnen leren van de jongerenprogramma’s in Utrecht en Amsterdam.

Jasja Nottelman
Extra - Inspiratiereis18.JPG

De groep bestaat uit Tirtsa Liefting (Nieuwe Kerk), Jan Waanders (Het Pand), Arjen Zijderveld (IFES en betrokken bij de Martini en Het Pand), Hannah Westerink (studente aan de PThU en voormalige stagiaire bij de Nieuwe Kerk), Christiaan Schoonenberg (pionier bij het Stadsklooster en student aan de PThU) en Jasja Nottelman (studentenpredikante bij het GSp). Een mooi divers gezelschap dat graag wil nadenken over een programmalijn in Groningen voor jongeren. Na een eerste brainstorm daarover leek het ons leuk om op een inspiratiereis te gaan. Er lagen al wat contacten in Amsterdam en Utrecht, dus een dagprogramma was snel geregeld.

Al in de auto richting Amsterdam buitelden er allerlei ideeën en filosofische en theologische concepten over elkaar heen. Eenmaal aangekomen bij pioniersplek Gist, gevestigd in de kelder van het prachtige pand van de Protestantse Kerk van Amsterdam, worden we gastvrij ontvangen. Maarten Vogelaar en Kirsten Kalkman vertellen ons over het ontstaan van Gist. Het motto van Gist is:

Ervaar de verborgen kracht van gist
thuiskomen in lijf en ziel.

De website zegt: Gist – ruimte voor christelijke spiritualiteit.

De ruimtes in de kelder hebben verschillende functies. Er is een gasterij waar verschillende activiteiten plaatsvinden en je lekker kunt eten en drinken. Een goede koffiemachine staat op de bar en de kelder heeft een gezellige sfeer, met vintage meubelen. Het is de ruimte waar we aan het einde van de ochtend een lekkere lunch aangeboden krijgen. In de keuken wordt er gekookt en daar wordt ook bier gebrouwen, waarbij gist uiteraard niet kan ontbreken. Ook in het brood dat je kunt leren bakken in broodbakworkshops ervaar je de kracht van gist. Een derde ruimte heeft een bibliotheek die in de loop van de tijd opgebouwd wordt, waar allerlei ideeën kunnen gisten en achterin bevindt zich een prachtige kapel met een fascinerend mozaïek op de achterwand.

Uit het verhaal van Maarten en Kirsten begrijpen we dat het ontwikkelen van deze plek een organisch proces is, geen vooropgezet plan. Ze hebben allebei ervaring in het pionieren en zijn tot de conclusie gekomen dat je dit soort dingen alleen maar kan ontwikkelen vanuit een verlangen. Het verlangen dat zij verwoorden als het willen creëren van een plek waar mensen elkaar ontmoeten, ruimte krijgen om zichzelf te zijn en zich te ontwikkelen, soms verborgen talenten ontdekken en elkaar in gesprek verder brengen. Daarbij kan christelijke spiritualiteit een goede weg zijn, mits deze ook in gesprek gaat met andere tradities. Dat lijf en ziel hierin centraal staan wordt duidelijk in alle verschillende workshops en activiteiten. Niet alleen het woord en het leren krijgt de aandacht, maar zeker ook het lijf wordt erbij betrokken.

Na dit bezoek vervolgen we onze weg naar Utrecht en worden we door ds. Willem Jan de Hek ontvangen in de Jacobikerk. Deze wijkgemeente van de Protestantse Gemeente Utrecht is een aantal jaar geleden begonnen met de programmalijn Via Jacobi. In dit programma komt een heel aantal bestaande activiteiten samen: Het seizoen begint en eindigt met een groot evenement dat het thema van dat jaar neerzet. Vervolgens wordt het thema in kleinere groepsactiviteiten uitgewerkt, zoals samen een boek lezen, film kijken, eten. De Jacobikerk zelf is de plek waar het allemaal plaatsvindt. De kerk heeft allerlei hoeken waar van alles gedaan kan worden. Er is ruimte voor tijdelijke tentoonstellingen, je kunt er overdag een plek vinden om te werken, er is een dagelijks middaggebed in een kapelruimte en je kunt zelfs een nachtje in de kerk overnachten in de kluis, een aparte ruimte in de kerk.

Het is een inspirerende dag die we besluiten met samen eten in de School, bij Jasja en Harry thuis in Visvliet.

Aan ons om verder te denken en te werken aan wat in Groningen een goede vorm zou kunnen zijn. Een werktitel hebben we al: Mosterd.

Jan, Arjen, Christiaan, Hannah, Tirtsa en Jasja (verslag)
Team Mosterd

Cover nummer 18.JPG

Editie 18 - 2022

Lees meer Bekijk pagina

Schrijf je in voor de nieuwsbrief