Doen wat onze hand vindt om te doen

Jantine Landman-Zuur is actief in de Nieuwe Kerk. Ze is samen met Kees van der Zwaard en Anne Folkertsma regisseur van de muziektheatervoorstelling Op het spel en geeft met veel plezier theaterworkshops aan kinderen op verschillende scholen. Met Pinksteren zal de musical, die gaat over het klimaat, worden uitgevoerd.

Jasja Nottelman
Stadjer4 - Foto Arnold Zuur.JPG
Jantine Landman-Zuur. Foto: Arnold Zuur

Waar ben je zoal mee bezig?
"Ik ben 36 jaar, getrouwd met Erwin en we hebben twee kinderen, Veerle van vijf en Jannes van twee. Ik ben GZ-psycholoog en werk twee dagen in Stad en een dag in Visvliet. Ik heb een eigen praktijk en heb korte lijnen met de huisarts. Voor de mensen is het vaak prettig, de drempel is laag, er is een directe koppeling: Je weet bij wie je je aanmeldt en de lijn in de zorgketen is kort.

“Ik houd van koudwaterzwemmen, van wandelen en fietsen. Ik ben gek op het open land! Ik houd ook van muziek maken, maar dat staat wat op een laag pitje. En ik mag graag schilderen.”

Hoe was jouw religieuze vorming?
"Ik ben opgegroeid in Damwoude, heb vier broers, ik ben de jongste. We waren actief in de Christelijk Gereformeerde Kerk. Daar was ook veel betrokkenheid van mensen. Mijn vader maakte muziek en hij heeft me al vroeg het begeleiden van de gemeente geleerd. Ik heb daar goede herinneringen aan. Hij leerde me ook dat je dienend bezig bent als organist. ‘Als je het niet meer weet, dan speel je gewoon de baslijn.’ Het was veel doen: we organiseerden van alles, veel dingen voor de jeugd.

“In mijn studententijd was ik eerst wel betrokken bij IFES, maar ik voelde al gauw dat ik iets anders nodig had. Zo kwam ik bij het GSp. Dat had een andere toon en ik had die ruimte nodig. Het open spreken over God sprak me aan. We gingen naar Taizé, een oom van mij speelde een vormende rol en ik heb vrienden gekregen die er ook iets mee hadden. We waren veel bezig met muziek, er kwamen koortjes, er werd toneel gespeeld. Dingen samen creëren vond ik fantastisch.”

Hoe ben je in de Nieuwe Kerk terechtgekomen?
"Eerst speelde ik piano in de Nederlands Gereformeerde Kerk, later ging ik een keer op bezoek in de Nieuwe Kerk. Ik had toen Erwin al ontmoet en we dachten, hier kunnen we aarden. Het sprak me aan dat de nadruk lag op buurtpastoraat. Er zijn in de buurt.

"Ik voelde dat ik niet ergens heen hoefde. God komt bij mij. Het Messiassyndroom is mij namelijk niet vreemd. Maar ik had het nodig dat ik niet eerst iets moest doen, iets moest bereiken. Vanuit de waarde ‘het kleine op het oog hebben’ ben ik steeds meer gaan denken.

“In de musical zit een lied waar het gaat over: een bel, een vonk, dat is waar de kracht in zit. Die vonken hebben we aan te wakkeren. Zo proberen we te werken. We hebben de kinderen op te zoeken. Die vinden we op allerlei plaatsen, in verschillende omstandigheden. Ik vind het belangrijk te zijn bij mensen die het niet zo hoog op hebben met zichzelf.”

Hoe gaat het met de musical?
"We zitten midden in de repetities. We repeteren nu de kinderrollen en de volwassen rollen. Het script zie je nu gespeeld worden. Kees, Anne en ik regisseren. Daarnaast doen we theaterworkshops op scholen. We nemen thema’s uit de musical en doen oefeningen, rondom water bijvoorbeeld. En proberen vooral te stimuleren dat kinderen in hun lijf komen.

“De kinderen nodigen we uit op 1 maart voor de ‘beweegrollen’, voor de start van de repetities in en om de Nieuwe Kerk. Zo hopen we uit deze workshops te werven, maar de drie workshops geven is al heel waardevol. Er doen zo’n 120 kinderen mee, van de Tamarisk, van Het Pand, de Aquamarijn, de Rietzee, het Kompas en Together, en kinderen uit de kerk. Het is mooi om te zien ontstaan en al werkendeweg passen we het aan.”

Hoe gaat het in het team?
“We werken heel goed samen. Ik werk heel direct samen met Anne, zij is vmbo-docent en heeft veel ervaring. Kees heeft de voorstelling geschreven, hij heeft veel theatrale kennis en tilt dingen naar een hoger plan. Mannes Hofsink componeert en oefent de liederen met de spelers. En dan zijn er de mensen die bezig zijn met fondsenwerving en vergunningen, Marieke Bouwstra doet daar veel mee. Karlijn Mertens, studente mediastudies, is productieassistent, Evert Jan Veldman zorgt voor de ‘holding’, de bedding in het geheel van de Nieuwe Kerk en de verbinding naar buiten. Tim Smid is actief met onder andere de PR.”

Hoe raakt het thema van Op het spel jouzelf?
“Het vraagstuk rond klimaat heeft weerslag op mezelf. Het kan me soms best aanvliegen als ik denk aan de toekomst van onze kinderen. Ik vind het heel prettig en helpend om het op deze manier concreet handen en voeten te geven. Ik denk dat het ook werkt: we moeten doen wat onze hand vindt om te doen.”

Onlangs kwam Petrus in het land langs bij de Nieuwe Kerk. De uitzending waarin je Jantine aan het werk ziet met de kinderen kun je nog nakijken via NPO-Start (20 januari 2024). Kinderen die het leuk vinden om mee te spelen kunnen voor 1 maart zich aanmelden: ophetspel2024.nl.

Op 7 maart geeft Matthias Olthaar in het kader van Op het spel een lezing in de Nieuwe Kerk. Zie agenda.

Cover nummer 4.JPG

Editie 4 - 2024

Lees meer Bekijk pagina

Schrijf je in voor de nieuwsbrief