De zorgvuldigheid van een uitvaart

Op de laatste zonnige zaterdag in maart sloten we de uitvaarttraining voor gemeenteleden af. Zoals u ziet op de foto waren de leden helemaal gekleed op de presentatie die zij deze dag ten beste gaven. Voor het oog van de camera en met een bescheiden publiek presenteerden zij een zelf samengestelde, compleet uitgewerkte uitvaartdienst. Het was een indrukwekkende en intensieve dag. Als leider van de training was ik diep onder de indruk van wat de leden lieten zien.

Alberte van Ess
Extra - Uitvaartgroep7.JPG

We begonnen op een koude zaterdag in november van het vorige jaar. In de training is alles aan bod gekomen wat er bij de samenstelling en uitvoering komt kijken bij een uitvaartdienst. Zoals het gesprek met de nabestaanden en het samenstellen van de liturgie en de eventuele inzet van symbolen en rituelen. En natuurlijk centraal de verbinding tussen het kleine verhaal met het grote verhaal. Hoe kun je het leven van de overledene recht doen in het licht van de Bron van het leven en troost bieden aan hen die achterblijven?

In de training hadden we ook een tweetal gastsprekers. Een van hen was Josha Veger, lid van de eerdere uitvaartgroep. Zij heeft de opleiding voor uitvaartondernemer gedaan en wist ons van daaruit veel te vertellen en te laten zien. Ook Annemarie van der Vegt, straatpastor, betrokken bij de Open Hof, verzorgde een indrukwekkende bijdrage over eenzame uitvaarten. Het is de bedoeling dat we daar als uitvaartgroep ook voor beschikbaar zijn.

Bij de presentatie op 26 maart waren er onder het publiek ook leden van de eerdere uitvaartgroep. De beide groepen zullen nu samengevoegd worden om zo in breder verband ervaringen te kunnen delen en toegerust te worden. In de nabije toekomst zullen de leden van de nieuwe uitvaartgroep meelopen met de pastores van de Protestantse Gemeente Groningen en de Open Hof, om ervaring op te doen en ook, in overleg, een deel van de uitvaart op zich te nemen.

De groep vormde een prachtig palet met heel verschillende achtergronden. Man, vrouw, jong(er) oud(er), uit verschillende wijken van de Protestantse Gemeente Groningen, maar ook vanuit de Open Hof. Tot slot wat impressies van de deelnemers:

“Wat ik geleerd heb in onze cursus is vooral de aandacht die je daarvoor hebt, de zorgvuldigheid, het luisteren naar de verhalen… De manier waarop wij hier met elkaar mee bezig waren was zo waardevol. Ik wil mij hier dan ook graag voor inzetten.”

“Onder begeleiding van Alberte én binnen een fijne groep heb ik mij hierin kunnen oefenen; precies de aanvulling die ik nodig had!”

“Erg leerzaam om te onderzoeken welke taal je kan gebruiken om aan te sluiten bij zowel christelijk als seculier perspectief.”

“Een van de mooiste onderdelen van mijn werk als koster was samenkomsten voorafgaande aan begrafenissen goed en stijlvol te laten verlopen. De cursus leek mij een mooie verdieping. En zo heb ik dat zeker ook ervaren!”

“Mijn deelname heeft me globaal gebracht: Hoe leer ik om een (christelijke) uitvaart vorm te geven. Leer vooral van anderen. En halverwege de cursus kwam ik mijzelf tegen. Een leerzame ervaring om jezelf te overwinnen…”

“Ik voel me dankbaar voor deze training waarin er veel afwisseling werd aangeboden in theorie en praktische oefeningen. Door de sfeer van veiligheid en vertrouwen was er ook ruimte voor persoonlijke thema’s die bij ieder van ons werden aangeraakt.”

Schrijf je in voor de nieuwsbrief