“De verankering in een buurt kan zeker iets opleveren”
Christiaan Schoonenberg wordt Monastiek Pionier

Als hij uit het raam kijkt ziet hij de Martinikerk op heel korte afstand en achter zijn woonplek is het Forum. Christiaan Schoonenberg is binnen een paar jaar Stadjer geworden en hij voelt zich er steeds meer thuis. Nu hij Monastiek Pionier is geworden bij het Stadsklooster in Groningen en allerlei mensen ontmoet die zich inzetten voor een leefbaar en groen Groningen, krijgt hij de smaak te pakken.

Jasja Nottelman
Stadjer17
Christiaan Schoonenberg

Hoe ben je tot nu toe gevaren in je werk en leven?
“Ik ben in Rotterdam opgegroeid, tot mijn vijftiende. Daarna verhuisden we naar ’s Gravenzande en daar heb ik nog vier jaar gewoond. Ik vertrok naar Leuven om filosofie te studeren. Dat vond ik allemaal erg interessant, maar theologie heeft me ook altijd getrokken. In Leuven studeerde ik met name katholieke theologie en al met al deed ik naast mijn master filosofie ook een master theologie. Het zit ook wel wat in de familie, mijn opa was en mijn moeder is dominee, het nadenken over al dit soort zaken was me niet vreemd. Nu ben ik bezig met de master predikantschap aan de PThU en hoop die dit seizoen af te ronden.”

 Casa Mundo & kunstprojecten
"Ik ben gaan wonen in Casa Mundo, het internationale studentenhuis van Stichting Ruimzicht in de voormalige Stadsparkkerk. Daar heb ik de stilteruimte mee vormgegeven en het dagelijkse gebed ingevoerd. In die tijd heb ik ook een keer gesolliciteerd op de functie van Monastiek Pionier. Dat werd ik toen niet, ik had verder ook weinig ervaring. Inmiddels heb ik stagegelopen in Zuidlaren en kwam er achter dat een dorpsgemeente voor mij niet echt geschikt is.

 “Corona kwam om de hoek en dat gaf me een bepaalde vrijheid om andere dingen te gaan doen. Ik heb een paar kunstprojecten uitgevoerd. In de Nieuwe Kerk heb ik een vleermuizenproject gedaan, om zo aandacht te vragen voor de niet-menselijke natuur. Volgende maand zal de installatie in de Nassaukerk in Amsterdam worden vertoond en doe ik samen met Evert Jan Veldman een dienst in dat kader.”

Stadsklooster
"Met al dit soort ervaringen op zak werd ik in de loop van afgelopen voorjaar gevraagd of ik pionier zou willen worden van het Stadsklooster. Het is heel fijn dat Nick Everts penningmeester blijft, dat geeft ruimte en zo verliezen we niet zijn kennis.

“Ik ben voor acht uur aangesteld. Dat is een klein aantal uren, voordat je het weet gaat het op aan allerlei overleg- en vergadermomenten. We zijn nu bezig met fondsaanvragen om iemand aan te kunnen trekken voor grafische vormgeving en het helpen opzetten van projecten. Dit jaar staat voor het Stadsklooster in het teken van samenwerking met Salmagundi, de verankering in een buurt kan zeker iets opleveren!”

Wat zijn de plannen voor de toekomst?
"Zo’n zeven jaar geleden is de pioniersplek gestart. Er zijn nu ongeveer honderd mensen betrokken op allerlei manieren. Er zijn nu twee gebedsmomenten, op maandag is er een vesper om 17:00 uur en op de woensdagochtend komen we bij elkaar in de kerkzaal van de Lutherse Kerk. Er komen tussen vijftien en twintig mensen per keer. Ik vind dat eigenlijk best veel mensen. Peter Rippen verzorgt de muziek en hij kan dat heel goed, hij voelt goed aan welke muziek passend is. Ik maak nu meestal de liturgie.

"Ik ben begonnen met tuinieren, we doen dat een keer per twee weken op de dinsdagochtend om 7:30 uur bij Casa Mundo. Het is heerlijk om dat zo vroeg in de ochtend te doen. Er helpt nu iemand mee die dan vervolgens naar haar werk gaat. Het is wat je noemt een wilde tuin. Het is mooi om te ontdekken wat er allemaal groeit en te kijken wat je kunt ondersteunen. Er is geen vooropgezet plan, het is een ontdekkende manier van doen, kijken wat er gebeurt, hoe de bodem zich ontwikkelt. Je ziet ook hoeveel meer leven er is gekomen in de tuin, dat is echt fascinerend. Omdat je dit midden in een wijk doet, loopt het ook in de gaten. Er komt af en toe iemand een kopje koffie brengen en dan kletsen we wat.

“Op dit moment bestaat de betrokken groep uit mensen met een kerkelijke achtergrond; katholiek, luthers, PKN, maar ook niet-kerkelijke mensen doen mee. De leeftijd is over het algemeen 50+, hogeropgeleid en wit, het zou mooi zijn als er ook andere mensen bij betrokken zouden kunnen worden. Het lijkt me goed als er op termijn jongere, diversere mensen in de kerngroep komen, dat verandert het gesprek over de koers.”

Samenwerken
“Ik kijk ernaar uit samen te werken met de mensen van Salmagundi en ben benieuwd wat de plek te brengen heeft. Het is er gezellig, een beetje alternatief, ze doen er aan upcyclen. Echt een plek om te zijn. Het lijkt me mooi als we kunnen werken aan belichaamde spiritualiteit én dat er onderlinge zorg voor elkaar is, dat je om elkaar denkt. Ook kunst vind ik daarin belangrijk.”

Inspiratie
Mijn inspiratie haal ik bij mensen als Sister Corita (1918-1986). Ze had een zeefdrukatelier in Los Angeles. Ze werkte met allerlei creatieve opdrachten om zo, al doende, spiritueel bezig te zijn. Een boek van haar dat ik echt inspirerend vind is: Learning by Heart: Teaching to free the creative spirit, uitgegeven in 2008 op basis van haar lessen en opdrachten."

Christiaan Schoonberg wordt op zaterdag 1 oktober a.s. officieel verbonden aan het Stadsklooster. De kloosterdag is van 10:00 tot 15:00 uur en belooft een mooie dag te worden. Welkom!

cover nummer 17.JPG

Editie 17 - 2022

Lees meer Bekijk pagina

Schrijf je in voor de nieuwsbrief