De merel en het roodborstje
Catharina Knol
Extra – Column vogels4
Foto: Martha de Jong-Lantink, CC BY-NC-ND 2.0

In de winter is het bij mij in de buurt veelal grauw en bewolkt. Dit maakt het binnenshuis behoorlijk donker. Vaak is het ook erg stil op straat. Niet bepaald gezellig dus. Ik probeer dan extra te letten op vogelgeluiden want deze doorbreken de stilte. Waar in de zomer vooral de merel hoorbaar is, domineert in de winter bij ons het roodborstje.

Het voordeel van de winter is dat de bomen kaal zijn waardoor de vogels wat eerder opvallen. Het roodborstje vinden in de tuin is wat moeilijker. Met hun schutkleur vallen ze bijna niet op tussen de bladeren, maar als ze zich eenmaal omdraaien verraadt het oranjerode befje hun aanwezigheid.

Recent had ik nog een bijzondere ontmoeting met het roodborstje. Terwijl ik buiten liep was mijn aandacht al gericht op de melodieuze zang die van heel dichtbij leek te komen. Plots bleef ik stilstaan want ziedaar, het roodborstje bevond zich met opgeheven hoofdje op een schutting. Ik kon het vogeltje van dichtbij bewonderen, op nog geen meter afstand. Het roodborstje had mij inmiddels gezien maar ging meteen weer door met zingen. Het was een heel bijzonder moment voor mij.

Deze winter vertoeven er al heel wat vogels in onze tuin. Zo heb je de vink, het winterkoninkje en de koolmeesjes. Zij laten veel van zich horen, vooral als ze in groepsverband de tuin betreden. Zo wordt het uitkijken naar de lente voor mij altijd des te leuker. Al ben ik groot fan van het roodborstje, de merel kan ook prachtig zingen. De merel horen wij op een zomerdag vooral in de ochtend en aan het begin van de avond.

Afgelopen zomer zat de merel steevast op een bepaalde plek waardoor de klanken weerkaatsten op stenen van naburige gevels. Hierdoor kreeg het geluid een ruimtelijke dimensie. Om bij ochtendgloren het gezang van vogels te horen is voor mij een reden om tevreden mijn dag te beginnen. Door hun gezang voel ik mij minder alleen op de wereld. Vooral in de zomer is het meer dan waard even alle activiteiten te staken en aandachtig te luisteren naar de avondzang van bijvoorbeeld de merel.

Als ik naar de vogels luister voel ik mij altijd dichter bij God. Ik vind het bijzonder hoe sommige vogels op gezette tijden God lijken te loven. In mijn beleving zingt de merel in de ochtend om samen met God de dag te beginnen en toont ’s avonds zijn dankbaarheid. Er gaat geen vogel verloren zonder dat God ervan weet. Zo is het ook met ons. God zorgt voor ons. Lees Mattheüs 6:26 maar: “Kijk naar de vogels in de lucht: ze zaaien niet en oogsten niet en vullen geen voorraadschuren, het is jullie hemelse Vader die ze voedt. Zijn jullie niet meer waard dan zij?”

Cover nummer 4.JPG

Editie 4 - 2022

Lees meer Bekijk pagina

Schrijf je in voor de nieuwsbrief