Pinksteren – Cantatedienst in de Kloosterkerk van Ten Boer

28 mei - Pinksteren - Cantatedienst in de Kloosterkerk van Ten Boer.JPG

Op Pinksterzondag 28 mei wordt in de Kloosterkerk van Ten Boer een cantatedienst gehouden, waarin de Pinkstercantate ‘Ewiges Feuer’ van Johann Sebastian Bach wordt uitgevoerd. Een feestelijke cantate, die wordt gezongen en gespeeld door het cantatecollectief Ewiges Feuer onder leiding van Geke Bruining. Het is een gezamenlijke dienst van de hervormde gemeente Noord-Zuidwolde en de Kloosterkerkgemeente van Ten Boer, met als voorganger da. Gonny de Boer en organist Anna Buijze.

 

Bach schreef de cantate ‘O ewiges Feuer, o Ursprung der Liebe’ (BWV 34) rond het jaar 1740. Zo’n vijftien jaar eerder schreef hij een cantate voor een huwelijksdienst onder dezelfde titel. Van die cantate is alleen de tekst bewaard gebleven, de muziek is verloren gegaan. Bach gebruikte deze tekst als uitgangspunt voor een nieuwe cantate voor de eredienst op eerste Pinksterdag. Zo werd het ‘in vuur en vlam staan’ van de menselijke liefde vertaald naar het ‘in vuur en vlam staan’ met Pinksteren.

 

In het feestelijk georkestreerde openingsdeel voor trompetten, pauken, hobo's, strijkorkest, basso continuo en koor, horen we snelle noten die de flakkerende vlammetjes uitbeelden en lang aangehouden tonen die het ‘eeuwige' verklanken. Na een kort tenorrecitatief volgt de aria voor alt en orkest: ‘Wohl euch, ihr auserwählten Seelen'. De orkestklank is mild: twee dwarsfluiten en de violen en altviolen spelen met gedempte snaren, de baslijn heeft veel golvende, repeterende noten. Deze aria is één van de hoogtepunten in Bachs oeuvre. Het volgende basrecitatief is de opmaat naar het slotkoor. Ditmaal dus geen koraal, maar een uitgebreid, wederom feestelijk georkestreerd koordeel. Na twee langzame inleidingsmaten (adagio) volgt een snel en virtuoos gedeelte voor orkest en koor. Veel stijgende toonladderfiguren en een majeur toonsoort om de Allerhoogste te danken.

Ten Boer | Kloosterkerk, Kerkpad 3 | 15:00 uur | Gratis (deurcollecte) | ewiges-feuer.nl

Kerkdienst

Datum: 28-05-2023
Locatie: Kloosterkerk
Kerkpad 3
Ten Boer
Website: https://www.ewiges-feuer.nl/

Schrijf je in voor de nieuwsbrief