Wat is wijs?

Deze keer even iets anders. De kerstdagen en de jaarwisseling dagen uit tot contemplatie, tot beschouwingen over wat geweest is en wat komt. De kranten en weekbladen stonden er vol van. En in huiselijke kring, rond de dis, de buis of de borrel, is er in deze donkere en grijze dagen vaak ook wel gelegenheid voor. Dan gaan we een slagje dieper om betekenis te geven aan wat we meegemaakt hebben, het ‘een plekje te geven’ en misschien hebben we er iets aan voor de toekomst. Anderen gingen ons voor en reiken ons waardevolle tot doorleefde wijsheden aan, die leiden tot herkenning, een glimlach of uitnodigen tot nadere overpeinzing. Een selectie:

Jan Wijbenga

1. “Wie één mens redt, redt de hele wereld.” (Joods gezegde)
2. “Als je denkt dat alles tegenzit, denk dan opnieuw.”
3. “Het is verstandiger een kaars aan te steken, dan om te klagen over de duisternis”. (Lao Tse, Chinees filosoof)
4. “Niets doen is ontzettend moeilijk. Je weet nooit wanneer je klaar bent.” (Leslie Nielsen, Canadees komiek)
5. “De ideale echtgenoot is hij die begrijpt wat zijn vrouw niet zegt.”
6. “Mensen eisen vrijheid van meningsuiting als compensatie voor de vrijheid van denken waar ze zelden gebruik van maken.” (Sören Kierkegaard, filosoof)
7. “Lezen is denken met andermans hoofd.” (Arthur Schopenhauer, filosoof)
8. “Het aansteken van een kaars: het licht geeft woorden aan wat je niet zeggen kunt…”
9. “Door je zorgen te maken verdwijnen de problemen van morgen niet, maar verdwijnt de kracht voor vandaag.” (Corrie ten Boom, evangeliste)
10. “Het geheim van ons huwelijk? Tweemaal per week nemen we de tijd om te gaan dineren: kaarslicht, een etentje, zachte muziek en een dansje daarna. Zij gaat iedere dinsdag, ik iedere vrijdag.” (H. Youngman, Amerikaans stand up comedian)
11. “Het leven is wat gebeurt terwijl je andere plannen maakt.” (John Lennon)
12. “Stilte zorgt ervoor dat je beter voelt wat er in je omgaat.”
13. “Hoezo geen idealen – ik wil een heleboel mensen verbeteren!” (Loesje)
14. “Geluk is niet afhankelijk van dingen buiten ons, maar van de manier waarop wij die zien.” (Leo Tolstoi, Russisch schrijver)
15. “God moet wel houden van de gewone man, want hij heeft er zoveel van gemaakt!” (Abraham Lincoln, Amerikaans president)
16. “Moed is afwezigheid van angst.” (Cornelis Verhoeven, filosoof)
17. “Vakantie is de geseculariseerde hemel.” (ds. Willem Maarten Dekker)
18. “Ik wil niet weten wat ik later word. Ik wil weten wie ik nu ben.” (Het broertje van Loesje)
19. “Wees elkaar niets schuldig, behalve de liefde, want wie de ander liefheeft, heeft de wet vervuld.” (Romeinen 13 vers 8)
20. “Ik zie in elke vluchteling een mens.” (Angela Merkel)

Tot slot daag ik u uit: Wat zou u op een tegeltje willen zetten? Ik wens u een zegenrijk en ontspannen jaar 2020 toe, met boeiende ontmoetingen.