Redactioneel - Kerk in Stad nr. 9

Beste lezer,

Vorige week donderdagavond 26 april was ik in de Prinsenhof in Groningen. Niet om te kijken of de koning en zijn familie al was gearriveerd (het gerucht ging dat ze zouden overnachten in de Prinsenhof zodat ze op vrijdag niet in alle vroegte al richting Groningen moesten afreizen), maar om Johan Pruis te feliciteren met zijn lintje. Die had hij eerder die dag ontvangen uit handen van burgemeester Den Oudsten in het stadhuis van Groningen. Johan is, naast vele andere vrijwilligersfuncties die hij bekleedt, sinds 2002 penningmeester van het bestuur van Kerk in Stad. En al dit werk werd dus opgemerkt door Zijne Majesteit de Koning. Van harte gefeliciteerd Johan!
U kunt meer teruglezen over Koningsdag, vorige week nog uitbundig gevierd in Stad. Er zijn meer gedecoreerden en er was iets met het orgel in de Martinikerk.

Wat leest u verder zoal in dit nummer van Kerk in Stad? Onze vaste kunstredacteur Rob Kroes heeft weer een artikel geschreven over de nieuwe tentoonstelling in het Groninger Museum over fotograaf LaChapelle. Mij was de naam niet bekend, maar na lezing van het enthousiaste artikel ga ik zeker een kijkje nemen.

De afbeelding die u op de voorpagina ziet, komt uit het Rijksmuseum. Een plaat gemaakt ter gelegenheid van de bevrijding van Nederland op 5 mei 1945, inmiddels alweer 73 jaar geleden.
Ook in Groningen wordt vandaag, 5 mei, weer aandacht besteed aan onze vrijheid, onder andere door middel van allerlei concerten op het Bevrijdingsfestival in het Stadspark. Misschien niet uw muziek, maar als de wind westelijk/zuidwestelijk is, zult er misschien niet omheen kunnen.

We vinden het min of meer vanzelfsprekend, maar het blijft toch bijzonder dat we in Nederland en in Groningen kunnen leven in vrijheid. Zo bijzonder dat we dat elk jaar weer kunnen en moeten vieren.

Mariska Jeuring