Redactioneel - Kerk in Stad nr. 8

Beste lezer,

Nog maar een paar dagen geleden keek ik, keek heel Europa, ontzet naar de vlammen die uit de Notre Dame van Parijs sloegen. De brand vrat zich door het eikenhouten dak waaronder zich al eeuwenlang mensen verzamelen in dienst van God. Dag na dag, week na week, vanaf de middeleeuwen tot nu, deden mensen dezelfde dingen op dezelfde plek. Wordt ergens beter zichtbaar hoe waardevol dat is?

Anne Nijland pleit in ‘Bij de Tijd’ voor de herhaling. De feestdagen zijn er niet voor niets en zijn het waard om bij stil te staan. Ze herinneren ons eraan wat ervoor heeft gezorgd dat we kunnen leven en vieren zoals we dat doen. Door het vieren van Pasen worden we op een nieuw spoor gezet, schrijft Marga Baas in ‘Kerk en Theologie’. Een weg van vallen en opstaan, maar vooral een weg van verwachting.

Niet alleen feestdagen, maar ook verdrietige gebeurtenissen mogen herdacht worden. Het is binnenkort 4 mei, wanneer herinneringen aan de oorlog een belangrijke plaats innemen in ons dagelijks leven. In de ‘Stadjer’ vertelt mevrouw Sperber, die als kindje haar Joodse ouders verloor in de oorlog, haar verhaal. Opdat we het nooit zullen vergeten.

Rob Kroes interviewde kunstenaar Henk Pietersma, van wie een tentoonstelling in de Martinikerk te zien is. Hij maakte schilderijen bij de woorden uit het Credo, wat resulteerde in een prachtig boek in woord en beeld. Op de voorpagina van deze Kerk in Stad ziet u het schilderij Tertia die, ‘op de derde dag’. Als dat niet hoopvol is: het komt misschien niet meteen, maar de vrede is in aantocht.

Het is ons mensen eigen te blijven herhalen, te blijven herinneren. Mensen zullen terugkeren naar de Notre Dame en hun geloof meenemen naar de geblakerde stenen, waartussen het gouden kruis nog ongeschonden staat.

Vriendelijke groet,
Annejet Fransen