Redactioneel - Kerk in Stad nr. 3

Jaargang 20, nummer 3

Beste lezer,

Nog maar een jaar, dan leven we weer in de jaren twintig. ‘Weer’ zeg ik, want voor mij en voor vele anderen slaat die term voor eeuwig op de jaren 1920 met een gebroken Europa, overmoedig Amerika, dansende meisjes in korte jurkjes, cocktails, diepe armoede en een nieuwe wind door kunst en theologie.

Wat onze eigen jaren twintig ons gaan brengen weten we niet, maar in deze Kerk in Stad dromen we een beetje van de toekomst. Van de PGG in 2025, bijvoorbeeld. Jan Wijbenga vertelt over het nieuwe beleidsplan en dromen van de ideale geloofsgemeenschap. Die ziet er niet voor iedereen hetzelfde uit – en dat is niet erg.

Daar is Arjen Zijderveld het mee eens. Hij is net begonnen als projectmedewerker bij het Studentenplatform voor Levensbeschouwing. De jonge theoloog heeft veel plannen voor de komende jaren en is er klaar voor om met de uitvoering te beginnen. Toch wil hij vooral heel veel luisteren.

Ria Van Dijk woonde een bijeenkomst bij over ‘kerk-zijn in je eigen omgeving’, vol ideeën om uit de kerk naar de mensen toe te stappen. In ‘Kerk en Samenleving’ vertelt ze over bestaande initiatieven die ter sprake kwamen, van dorpssoep tot een pop-upwinkel. In ‘Kerk en Theologie’ noemt ds. Jannet van der Spek een wel heel bijzondere manier om naar buiten te treden: De Kleine Broeders en Zusters van Jezus volgen Charles de Foucauld in een stil leven tussen de allerarmsten, geïnspireerd door de jaren van Jezus’ leven waarover in de Bijbel niets te lezen staat.

Nu moeten we natuurlijk niet alleen brainstormen, maar ook daadwerkelijk plannen gaan uitvoeren. Vragen stellen is gemakkelijker dan ze beantwoorden, zeg ik als verlegen vrouw. Durft u al uit te zien naar de nieuwe jaren twintig? Ik denk dat het wel goed komt. We hebben nog 47 zondagen te gaan en vieren nog minstens één keer de komst van Christus voor die tijd.

Vriendelijke groet,
Annejet Fransen