Redactioneel - Kerk in Stad jaargang 21 nr. 5

Beste lezer,

Hier is hij dan: het themanummer Diaconaat. Dat onderwerp is natuurlijk zo breed dat je er wel twintig nummers over kunt volschrijven. We hebben hier een bescheiden begin gemaakt.

In ‘Bij de Tijd’ schrijft Annelies Noordhof-Hoorn over vasten als een vorm van diaconaat – zolang je het vasten niet op jezelf betrekt, maar het gebruikt om aandachtiger naar je medemens te luisteren.

In plaats van een Stadjer heeft ds. Pieter Versloot dit keer iemand van het binnenlands diaconaat van Kerk in Actie geïnterviewd. Hester Oosterbroek houdt zich bezig met de regio Friesland-Groningen.

Pieter Bootsma heeft zich verdiept in de geschiedenis van de diaconie in Groningen. Hoe heeft zij zich door de jaren heen ontwikkeld? Als we nog verder terug vinden naar het ontstaan van de diaconie, moeten we bij de heilige Stefanus zijn. Het schilderij op de voorpagina is San Esteban (Sint Stefanus), 1575, van de Spaanse schilder Luis de Morales (1509-1586). U leest meer over Stefanus in de Kerkganger.

Herman Noordegraaf, als gastschrijver voor ‘Kerk en Theologie’, houdt zich juist bezig met het heden. Hij vertelt hoe hij de rol van de diaconie ziet in de tegenwoordige, seculiere maatschappij.

Ook maakt u kennis met diakenen uit de zes wijkgemeenten van de Protestantse Gemeente Groningen en Damsterboord.

We zijn natuurlijk nieuwsgierig wat u van zo’n themanummer vindt. Is het voor herhaling vatbaar? Laat het weten met een bericht naar kerk.in.stad@gmail.com of onze facebookpagina: www.facebook.com/KerkinStad.

Vriendelijke groet,
Annejet Fransen