Redactioneel - Kerk in Stad jaargang 21 nr. 4

Beste lezer,

In dit nummer van Kerk in Stad denken we na over kerk-zijn in de stad. Dat thema hebben we niet bedacht, maar komt eigenlijk in alle artikelen terug. Dat gebeurt wel vaker: artikelen sluiten toevallig mooi op elkaar aan. Dat maakt het schrijven van een redactioneel een stuk gemakkelijker, moet ik zeggen.

Jan Wijbenga stapt graag af van de dogma’s uit zijn jeugd en pleit in ‘Bij de Tijd’ voor ‘geloven als belevenis’.

De Nieuwe Kerk heeft een nieuwe cantor-organist: Mannes Hofsink. Pieter Bootsma interviewt hem over zijn achtergrond, maar ook over zijn rol in de liturgie van de kerkdiensten. Wat hoort er thuis in de dienst, en wie bepaalt dat? Chris van Bruggen schrijft in ‘Kerk en theologie’ dat de beamer weinig toevoegt aan de kerkdienst. Of is er toch een plek voor?

In ‘Kerk en samenleving’ interviewt Annelies Noordhof-Hoorn een docent van de Protestantse Theologische Universiteit: Theo Pleizier. Hij leidt studenten op en onderwijst ze onder andere in praktische theologie. Hoe wordt Gods aanwezigheid in de werkelijkheid tastbaar?

Rob Kroes reisde naar Engeland en vertelt over een kerk die een wel heel bijzondere plaats heeft in de stad Londen: Temple Church is een kerk van juristen. Haar wortels liggen in de kruisridderorde van de Tempeliers.

Ook u, de lezers, hebt nagedacht over het thema ‘kerk en stad’. Dat wil zeggen, sommigen van u. Uit de inzendingen van onze fotowedstrijd, ter gelegenheid van het twintigjarig bestaan van Kerk in Stad, heeft de jury een winnaar gekozen. U ziet zijn foto op de voorpagina van dit blad. Hartelijk dank aan alle inzenders!

Het volgende nummer wordt een bijzondere editie. Dan is het thema namelijk niet toevallig, maar al maanden overdacht door de redactie. Het wordt een themanummer over diaconaat. Bent u al benieuwd naar het resultaat? Wij zeker...

Vriendelijke groet,
Annejet Fransen