Redactioneel - Kerk in Stad jaargang 21 nr. 16

Beste lezer,

Alle lidmaten van de Protestantse Gemeente Groningen (PGG) en Damsterboord krijgen dit extra dikke nummer van Kerk in Stad. Meestal is dit namelijk een feestelijke tijd van het jaar: de tijd van startzondagen en de aftrap van de najaarsevenementen en -activiteiten. Dit jaar is alles wat onzekerder.

Echter: het is al een paar maanden sinds het begin van de coronacrisis en we passen ons steeds beter aan. Daarom verschijnt er dit jaar tóch een Bezinning en Bezieling met kringen, lezingen en andere bijeenkomsten voor het komende jaar. U vindt een samenvatting in deze editie van Kerk in Stad.

De redactie zit ook niet stil. We hebben deze zomer afscheid genomen van Ria van Dijk, die na maar liefst vijftien jaar trouwe dienst heeft besloten te stoppen met haar redactiewerk. Daarvoor in de plaats kregen wij Nick Everts, in dit blad door Reinder de Jager geïnterviewd als Stadjer. Dit blad hoort bij de PGG en Damsterboord maar de redactie van Kerk in Stad is onafhankelijk, wat betekent dat de verantwoordelijkheid voor de inhoud en koers van het blad bij ons ligt en niet bij bijvoorbeeld de Algemene Kerkenraad. Die ruimte en verantwoordelijkheid willen we graag gebruiken om veel verschillende stemmen een plek te geven. Nick Everts, monastiek pionier van het Stadsklooster en theologisch medewerker van de Pepergasthuisgemeenschap, is daarom een prachtige toevoeging aan onze gelederen.

Ook in Kerk en Samenleving kijken we naar de toekomst, maar dan heel praktisch: wat kunnen we doen om onze kerk(gemeenschap) iets groener te maken? Er zijn veel meer mogelijkheden dan die ik noem, maar hopelijk is het een begin om geïnspireerd te raken en met kleine stapjes te beginnen.

Ds. Anita Akkerman schrijft in ‘Kerk en Theologie’ over de visienota Van U is de toekomst: een document van de PKN waarin concreet vooruit gekeken wordt.

Tot slot: Marian Knigge-van der Schors bespreekt een prachtig septembergedicht van Theo van Baaren. Op naar het nieuwe seizoen.

Vriendelijke groet,
Annejet Fransen