Redactioneel - Kerk in Stad jaargang 21 nr. 12

Beste lezer,

Hebt u alweer mensen in het echt mogen ontmoeten? Er mag zo langzamerhand steeds meer, zolang we maar heel voorzichtig blijven. De kerken in Groningen lijken die voorzichtigheid bijzonder in acht te nemen. In de komende tijd zal de nadruk blijven liggen op online kerkdiensten, hoe graag we ook weer bij elkaar willen komen.

In deze Kerk in Stad kunt u een samenvatting van de jaarrekening 2019 van de Protestantse Gemeente Groningen inzien. De volledige versie kunt u inzien op het Kerkelijk Bureau of via de mail ontvangen (stuur een verzoek naar info@protestantsegemeentegroningen.nl). Reageren kan uiterlijk 30 juni aan de scriba van de Algemene Kerkenraad: secak@protestantsegemeentegroningen.nl.

De coronacrisis heeft een grote impact op (bijna) iedereen. Rob Kroes interviewde voor dit nummer stadjer Bram van Santen, fietsenmaker hier in de stad. Hij mist de nabijheid van vrienden en familie en leeft vooral mee met mensen die helemaal niemand mogen zien.

Marga Baas schrijft in ‘Kerk en Theologie’ over huidhonger, het verlangen naar aanraking en nabijheid. In Kerk en Samenleving laat Pieter Bootsma ons kennismaken met die relikwie die de middeleeuwse Groningers bescherming moest bieden: de arm van Johannes de Doper. We zien hem terug in de afbeelding op de voorpagina van de Sint Jansbrug.

De afgelopen weken heeft een andere crisis de noodzaak om thuis te blijven doorbroken: over de hele wereld gingen mensen de straat op om te demonstreren tegen het onrecht van racisme dat verstrengeld is met machthebbers en degenen die deze macht uitvoeren. In Groningen protesteerden honderden mensen (op anderhalve meter afstand en met mondkapjes) op de markt. Jan Wijbenga schrijft in Bij de Tijd over de ongelijkheid in Amerika, maar ook in Nederland. Misschien hoeft niet alles zoals voorheen te worden: misschien kunnen we deze crisis onze samenleving ten goede laten veranderen.

Vriendelijke groet,
Annejet Fransen