Redactioneel - Kerk in Stad nr. 8

Beste lezer,

Groningen is de laatste weken, maanden, jaren vaak in het nieuws geweest. Onze stad leek soms wel het middelpunt van Nederland. Veelal om redenen van aarbevingsgerelateerde zaken: het ging ofwel om een aardbeving zelf, ofwel om bezoekende politici en andere bestuurders en terecht boze bewoners. Het zal u niet zijn ontgaan.
Volgende week vrijdag zal Groningen weer het middelpunt zijn van ons land. Deze keer niet vanwege een aardbeving (tenminste, dat hopen we maar), maar vanwege de Koninklijke Familie die onze stad bezoekt tijdens Koningsdag 27 april. Na 2004 (toen nog met koningin Beatrix) doen ze wederom onze stad aan.
De route start bij de Prinsenhof (Martinikerkhof) en via de Martinikerk, de Grote Markt, de Oude Boteringestraat, het Broerplein en de Oude Kijk in ’t Jatstraat wandelt de familie naar de Vismarkt. Daar is dan een zogenaamde ‘Grand finale’, zo is te lezen op de speciale Koningsdagsite www.koningsdag.groningen.nl. Gemeente, provincie en Oranjevereniging hopen er een groots en meeslepend feest van te maken, volgens dezelfde site. We gaan het allemaal zien en meemaken.
De Koninklijke Familie begint, zoals gezegd, op het Martinikerkhof. Helaas komen ze niet langs het beeld dat u kunt zien op de voorpagina: Sint Joris en de Draak. Het beeld staat er al sinds 1959, bijna zestig jaar dus. Het is, als je er wat langer voor staat en er niet gehaast aan voorbijloopt, een prachtig beeld. Het straalt kracht uit, maar ook vermoeidheid. Op 4 mei, ’s avonds tegen 20.00 uur, zal de optocht er eindigen die gestart is bij het Joods Monument aan de Hereweg. Zoals elk jaar op 4 mei.
Na de feestelijke geluiden op 27 april zal hier de stilte klinken van 4 mei. Waarna de vrijheid weer gevierd wordt op 5 mei, overal in het land.
4 en 5 mei: een bijzonder Tweedaagse, zoals in één van de artikelen in Kerk in Stad staat. Met als bijzonder voorafje die 27e april, waarbij de prachtige Martinikerk ook wordt bezocht: de grootste Kerk in (de) Stad.

Mariska Jeuring